Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Παγκόσμιος τραπεζίτης το ΔΝΤ. Η κρίση σταδιακά αλλάζει τον ρόλο τού ταμείου, το ΔΝΤ αρχίζει σταδιακά να μετατρέπεται σε ΟΗΕ της παγκόσμιας οικονομίας.


Δύο φορές τον χρόνο, επιφανή στελέχη της παγκόσμιας οικονομίας συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί σύντομα να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς το ΔΝΤ αρχίζει σταδιακά να μετατρέπεται σε… ΟΗΕ της παγκόσμιας οικονομίας. Περιστοιχισμένοι από ξύλινες επενδύσεις και μια μεγάλη οθόνη σαν αυτές που έχουν οι κινηματογράφοι, κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομίας συναντώνται δημιουργώντας ένα «οικονομικό συμβούλιο ασφαλείας» και αναλαμβάνουν ρόλο πρεσβευτή για τις χώρες τους σε μια προσπάθεια να σβήσουν τις φωτιές που έχει ανάψει η κρίση.


Στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης που δημιουργείται, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που είχε μέχρι σήμερα. Το Ταμείο θα μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο τραπεζίτη που θα βοηθά όχι μόνο φτωχές, αλλά και πλούσιες κυβερνήσεις. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει αυξημένη ρευστότητα στις αγορές, όπως μέχρι σήμερα έκαναν μόνον κεντρικές τράπεζες. Η λειτουργία του ΔΝΤ αλλάζει και οι υπουργοί Οικονομίας από τις ισχυρότερες χώρες που συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της αλλαγής αυτής. 

Οι αλλαγές εκφράστηκαν ήδη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους άλλους ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομικά κρατών στον κόσμο (G20), στις αρχές του μήνα στο Λονδίνο, και μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να εφαρμοστούν. Όμως είναι σίγουρο ότι πλέον το ΔΝΤ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας και η Ουάσιγκτον θα εξελιχθεί σε «καρδιά» της χάραξης οικονομικής πολιτικής, όπως σήμερα η Νέα Υόρκη είναι το κέντρο της διεθνούς διπλωματίας.

Παγκόσμιο οικονομικό μάνατζμεντ 

Όπως λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ρeterson για τη Διεθνή Οικονομία, Fred Βergsten, το ΔΝΤ αναλαμβάνει πλέον δύο βασικούς ρόλους: θα επιτηρεί την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και θα συνδράμει στην υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Μιλάμε για παγκόσμιο οικονομικό μάνατζμεντ, το οποίο θα γίνεται με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ έως τώρα», συμπληρώνει ο Βergsten.

Το Ταμείο επίσης ετοιμάζεται να αναλάβει τον ρόλο του άγρυπνου φρουρού της παγκόσμιας οικονομίας. Μαζί με το Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας που εδρεύει στην Ελβετία, το ΔΝΤ θα δημιουργήσει κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Θα υποβάλλει προτάσεις για το πώς πρέπει να αμείβονται τα στελέχη των επιχειρήσεων («γκόλντεν μπόις») αλλά και θα προτείνει μεθόδους για να αποφευχθεί η εξάπλωση «τοξικών ομολόγων» μεταξύ των τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Το Ταμείο θα έχει ισχύ ανάλογη με εκείνη των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, αν και δεν φαίνεται ότι θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, όπως κάνει σήμερα για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Οικονομική βοήθεια-μαμούθ 

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Dominique Strauss-Κahn, μέχρι σήμερα έθετε πολλούς περιορισμούς, όταν βοηθούσε τις ασθενέστερες χώρες. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, έχει προσφέρει σημαντικές ενέσεις ρευστότητας, χωρίς να θέτει τόσο αυστηρούς περιορισμούς.

Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει αυξημένη ρευστότητα στις αγορές, όπως μέχρι σήμερα έκαναν μόνον κεντρικές τράπεζες

Επίσης η βοήθεια προσφέρεται όχι μόνο σε αδύναμες χώρες, αλλά και σε χώρες με αρκετά ισχυρές οικονομίες. Έτσι, προσέφερε 47 δισ. δολάρια στο Μεξικό και 20,5 δισ. δολάρια στην Πολωνία. Επίσης σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ρουμανία θα λάβει δάνειο 20 δισ. ευρώ (25,9 δισ. δολαρίων) για να σταθεροποιήσει την οικονομία της που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Βοήθεια έχει προσφέρει ακόμη το ΔΝΤ στην Ουγγαρία και τη Λετονία, που προσπαθούν να σωθούν από τη χρεοκοπία.

«Κουμπαράς» 1 τρισ. δολάρια 

Για να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του, όμως, το ΔΝΤ έχει ανάγκη από αυξημένη χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει τόσο από αναπτυσσόμενες όσο και από ανεπτυγμένες οικονομίες. Για τον λόγο αυτόν οι χώρες του G20 αποφάσισαν να ενισχύσουν το Ταμείο, ώστε ο «κουμπαράς» του να φτάσει το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Σε αντάλλαγμα για καλύτερη αντιπροσώπευσή της στο ελεγκτικό του συμβούλιο, η Κίνα (που σήμερα έχει λιγότερες ψήφους από το Βέλγιο) θα προσφέρει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια, ενώ η Βραζιλία (που είχε δεχθεί μεγάλη βοήθεια από το ΔΝΤ στα τέλη του ΄90) θα προσφέρει 4,5 δισ. δολάρια. Μπορεί ακόμη και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ- που παραδοσιακά είναι Ευρωπαίος- να προέρχεται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη, μέσα στους κόλπους του ΔΝΤ, σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αν και οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες και ο δρόμος για την υιοθέτηση όλων των αλλαγών γεμάτος αγκάθια.

«Το Ταμείο υποτίθεται ότι πρέπει να αναλάβει έναν πιο ρυθμιστικό ρόλο ελέγχοντας ακόμη και τις πλούσιες χώρες», λέει ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Μoshin Κhan, και προσθέτει: «Θα πρέπει να το δω για να το πιστέψω. Από ό,τι έχω παρατηρήσει όταν στις ισχυρές χώρες δεν αρέσει αυτό που πρέπει να ειπωθεί, το Ταμείο δεν το λέει».

tanea.gr
norfid.wordpress.com