Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μια επίθεση στο Ιράν θα “τελειώσει” το Ισραήλ



Εδώ και κάποια χρόνια συζητείται έντονα το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν ώστε να αναχαιτίστουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας αυτής. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το Ιράν είναι σε θέση να αντιδράσει τόσο άμεσα, πλήττοντας το Ισραήλ με πυραύλους, όσο και έμμεσα με την ενεργοποίηση τρομοκρατικών ομάδων στην γειτονιά του Ισραήλ.

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του RichardSilverstein εξετάζεται το σενάριο της ισραηλινής επίθεσης και αναλύονται οι συνέπειες αυτού.



Σε ένα σημαντικό άρθρο της Maariv σημειώνεται ότι ο MeirDagan δεν είναι ο μόνος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών που διαφωνεί ριζικά με το ενδεχόμενο μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν. Μεταξύ άλλων που συμφωνούν μαζί του βρίσκονται και ο πρώην επικεφαλής της IDF (IsraelDefenceForces) ShlomoGazit, ο πρώην Υπουργός Αμύνης BenEliezer και ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ EphraimHaLevy και πολλοί άλλοι.

Το άρθρο αυτό είναι αρκετά σημαντικό και διεισδυτικό και γι’ αυτό παραθέτω μερικά τμήματά του εδώ.
Μνημονεύοντας την έρευνα του AnthonyCordesmann πάνω στο θέμα (την οποία κάλυψα εδώ), ξεκινάει παρατηρώντας ότι το ίδιο το Ισραήλ εκτιμά ότι μία μαζική επίθεση διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα επιφέρει την απώλεια σχεδόν του 1/3 των ισραηλινών αεροπλάνων τα οποία θα καταρριφθούν από πυραύλους και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Το ένα τρίτο δεν θα επιστρέψει.

Ένα τρίτο! Οι πιλότοι είναι μεταξύ των πιο ικανών του IDF: η κορυφή της κορυφής, η αφρόκρεμα. Εάν το 1/3 του προσωπικού δεν επιστρέψει αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για τον στρατό και μια τρομακτική απώλεια για το έθνος. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια απώλεια που το έθνος ούτε θα συγχωρέσει αλλά ούτε και θα ξεχάσει (παρόλο που μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από τον Bibi – BenjaminNetanyahu – αρχικά).

Αυτοί που θα επιστρέψουν θα γυρίσουν σε ένα εντελώς δαιφορετικό έθνος από αυτό από το οποίο ανεχώρησαν. Η ιρανική απάντηση θα είναι μαζική και οδυνηρή με την χρήση των πυραύλων εδάφους εδάφους Shihad 3 οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Το άρθρο προβλέπει (αν και τείνω να αμφισβητώ αυτό το κομμάτι) ότι κάποιοι από τους πυραύλους θα είναι εξοπλισμένοι με χημικές κεφαλές και θα επιφέρουν υψηλό κόστος σε απώλειες ζωών.

Γράφοντας την έρευνα του Cordesman σε προγενέστερο χρόνο επισήμανα τα άλλα σημεία του σεναρίου: το Ιράν θα ενεργοποιήσει αλληλέγγυες ομάδες προθύμων, όπως την Hezbollah και πιθανόν την Hamas. Πέρα των μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων, στο Ισραήλ θα βρέχει ρουκέτες από τον Λίβανο όπως έγινε το 2006 και από την Γάζα όπως συνέβη το 2008. Εκμεταλλευόμενο την εξέχουσα θέση του στον Περσικό Κόλπο, το Ιράν θα επιχειρήσει να ανακόψει την ροή πετρελαίου του οποίου η μεταφορά διεξάγεται μέσω αυτών των στενών. Συνέπεια αυτής της κίνησης θα είναι οι έντονες κορυφές στις τιμές του πετρελαίου και ένα ισχυρό κτύπημα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο ρεπόρτερ του Maariv επισημαίνει ακόμη τα σχόλια του EphraimHaLevy στο περιοδικό Time το 2008 στα οποία προβλέπει ότι οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης θα είναι “μακροπρόθεσμα καταστροφικές”.

Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι τέτοιος που να βιώνουμε τις συνέπειές του για τα επόμενα 100 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής αρνητικής επιρροής της αραβικής κοινής γνώμης.

Σε μία συνέντευξη για το συγκεκριμένο άρθρο ο HaLevy προχώρησε ακόμη παραπέρα σημειώνοντας ότι στην συνέντευξη του Time δεν είχε πει “100 χρόνια”, αλλά “έναν αιώνα”, εννοώντας ότι οι αρνητικές συνέπειες θα επηρεάσουν πολλές γενιές, πιθανόν και για περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο ShlomoGazit πηγαίνει παραπέρα χρησιμοποιώντας σοκαριστική και χωρίς αναστολές γλώσσα:

Μία ισραηλινή επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ιράν θα οδηγήσει στην ρευστοποίηση του Ισραήλ. Θα πάψουμε να υπάρχουμε μετά από μία τέτοια επίθεση. Το αποτέλεσμα που προσδοκούμε με αυτή την επίθεση, δηλ. την καταστροφή της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας δεν θα επιτευχθεί. Το Ιράν θα καταστεί άμεσα ρητή πυρηνική δύναμη. Το Ιράν θα παίξει το πετρελαϊκό του χαρτί προκειμένου να εξαναγκάσει τον ΟΗΕ να πιέσει το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα του 1967. Μια τέτοι διευθέτηση θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την Ιερουσαλήμ.

Η πυραυλική απειλή σε κάθε σημείο του Ισραήλ, η διεθνής πίεση και η ανάγκη επιστροφής εδαφών! Δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε από κάτι τέτοιο. Αυτό είναι που προσπαθεί να πει ο ΜεirDagan. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και διερωτηθήτε εαν μία τέτοια επίθεση είναι πραγματικά αναγκαία .

Ακόμη και ένας εκ των σχεδιαστών της επίθεσης Osirak του 1979 στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ, AviamSela, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ εξαναγκάσθηκε να σπαταλήσει τεράστια ποσά για να αμυνθεί από τις αναμενόμενες ιρακινές αντεπιθέσεις. Ο Sela πιστεύει ότι η καλύτερη μέθοδος επίλυσης αυτής της διαμάχης είναι μέσω διαπραγματεύσεων. “Η στρατιωτική επιλογή είναι η ύστατη λύση”.

Ο διευθυντής της ισραηλινής επιτροπής Ατομικής Ενέργειας την εποχή της επίθεσης Osirak, UliElam, ήταν τότε σφόδρα αντίθετος διότι πίστευε ότι η ενέργεια αυτή θα επέσυρε κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ από την διεθνή κοινότητα και θα οδηγούσε σε μια κούρσα εξοπλισμών στην Μ. Ανατολή, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που συνέβη με τον Σαντάμ να εμπλέκεται με όπλα μαζικής καταστροφής, βιολογικά όπλα, (τα οποία και είχε ξεφορτωθεί μέχρι το 2003), κλπ.

Η επίθεση δεν αναχαίτισε την επιθυμία του Ιράκ για πυρηνικά όπλα, την ενδυνάμωσε.
Ομοίως ο BenyaminBenEliezer προειδοποιεί ότι μία επίθεση μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη πυρηνικού υλικού στην επιτιθέμενη εγκατάσταση αλλά δεν θα καθυστερήσει την συνολική εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, θα ενδυναμώσει την αποφασιστικότητα του Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη.

Ένας άλλος υψηλός αξιωματούχος της HomeDefense του Ισραήλ, που είναι επιφορτισμένος με την μέριμνα των ισραηλινών προσφύγων από την ιρανική αντεπίθεση προειδοποιεί επίσης ότι μία επίθεση στο Ιράν αντί να τερματίσει τις ιρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες μπορεί να πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου πυρηνικών όπλων στην περιοχή κάτι που είναι αντίθετο αυτού που επιδιώκει ο Bibi.

Οι υποστηρικτές της στρατιωτικής επίθεσης θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι Cordesman, HaLevy, Gazit και όλοι οι υπόλοιποι που αναφέρθησαν δεν ομιλούν σε θεωρητική βάση. Μια τέτοια κίνηση από πλευράς Netanyahu θα μπορούσε να καταστήσει τα σενάρια αυτά πραγματικότητα.



tonoikaipnevmata.wordpress.com
Σχετικά posts:
1.Meir Dagan: Israel Attack on Iran ‘Stupidest Thing I’ve Ever Heard’
2.Israel’s Intelligence Hocus-Pocus Regarding Iran Attack
3.Israeli Attack on Syrian Reactor, Template for Iran Attack?
4.Israel’s ‘Curtis LeMay’: IDF Attack Iran Before U.S. Mid-Term Elections
5.IDF Censors Israeli Reporting on War Game Exercises Training for Iran Attack