Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Πώς λέμε Ελλάδα; Καμία σχέση: Οι Βραζιλιάνοι ξεφεύγουν από τη φτώχεια


«Κλειδί» η οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός των ανισοτήτων.

Περίπου 39,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξέφυγαν από την φτώχεια και εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη, που αποτελεί την κινητήρια οικονομική δύναμη της χώρας, κατά την περίοδο 2003-2011, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γκετούλιο Βάργκας (FGV).

«Οι χρονιές 2010 και 2011 ήταν εξαιρετικές», καθώς 10.000.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στη μεσαία κοινωνική τάξη, δήλωσε ο Μαρσέλο Νέρι, καθηγητής του ιδρύματος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον Νέρι, «η οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός των ανισοτήτων» που πέτυχε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου «Λούλα» ντα Σίλβα είναι οι βασικοί παράγοντες που επέτρεψαν στους Βραζιλιάνους με τα χαμηλότερα εισοδήματα να ξεφύγουν από τη φτώχεια.


Η βελτίωση στους τομείς της παιδείας και της εργασίας έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Ο Νέρι επισήμανε πως η ένταξη στη μεσαία τάξη κάνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο που ντύνονται και αποκτούν καινούργια αγαθά, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FGV, 105 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι -σε έναν πληθυσμό 190 εκατομμυρίων- απαρτίζουν τη μεσαία τάξη, με οικογενειακό εισόδημα από 1.200 ως 5.174 ρεάλ (750 ως 3.230 δολάρια). Στις κατώτερες τάξεις ανήκουν 63 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, ενώ στις ανώτερες 22,5 εκατομμύρια.

Τον Ιούνιο, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ εγκαινίασε το πρόγραμμα «Βραζιλία χωρίς μιζέρια», συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου της, με την ελπίδα ότι θα εξαλειφθεί η απόλυτη φτώχεια που πλήττει 16.000.000 κατοίκους της Βραζιλίας.

opinionpost.gr