Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το Κογκρέσο κατά των οίκων αξιολόγησης - Κατηγορεί τις Goldman Sachs και Deutsche Bank για μαζική παραπλάνηση επενδυτών.


Σκληρή κριτική για τις πρακτικές των GoldmaSachs και Deutsche Bank ασκήθηκε από επιτροπή του Κογκρέσου που διερεύνησε τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παραπέμποντας στοιχεία για παραπλάνηση επενδυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η GoldmaSachs έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο 550 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία, πάντως, επίσης θεωρείται από την επιτροπή του Κογκρέσου υπεύθυνη για τις διαστάσεις που έλαβε η κρίση λόγω των καθυστερημένων αντιδράσεων της.

Στην έκθεση της επιτροπής, αποτέλεσμα διετούς έρευνας, επικριτική αναφορά γίνεται επίσης στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s, που κατηγορούνται ότι πυροδότησαν την κρίση όταν υποβάθμισαν «εν μια νυκτί» προβληματικούς επενδυτικούς τίτλους σε μια απόπειρα να διορθώσουν υψηλές βαθμολογίες που είχαν δώσει κατά την έκδοση αυτών των αμφιλεγόμενων προϊόντων. 


«Περισσότερο από οποιοδήποτε μεμονωμένο γεγονός, η μαζική υποβάθμιση τοξικών ομολόγων δανείων και των συνακόλουθων πιστωτικών παραγώγων που τα ενσωμάτωναν πυροδότησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν.

Η κριτική στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προκάλεσε αίσθηση στον διεθνή Τύπο για την αυστηρότητά της, καθώς μάλιστα έχουν εγερθεί αντίστοιχα ερωτήματα για την υποβάθμιση του χρέους κρατών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο που το κλίμα στις αγορές κρατικού χρέους είναι ήδη τεταμένο.  

Το 2007, οι προαναφερόμενοι οίκοι προχώρησαν σε υποβαθμίσεις ομολόγων δανείων που συνδέονταν με την αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η οποία παρουσίαζε τότε αλλεπάλληλα ρεκόρ κατασχέσεων. Ετσι, προκλήθηκε κλίμα πανικού και ντόμινο απωλειών στον τραπεζικό κλάδο από αδιαφανή και αμφιλεγόμενα επενδυτικά προϊόντα, τη λειτουργία και τις παρενέργειες των οποίων δεν είχαν αναλύσει επαρκώς οι τράπεζες στους πελάτες τους.  

Ο τελικός απολογισμός έφθασε σε απώλειες και διαγραφές άνω των 1,7 τρισ. δολαρίων στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίζει, πέρυσι, το πιο ριζοσπαστικό νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων μετά το Κραχ του ’29.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνει ότι κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank, ο Γκρεγκ Λίπμαν, αναφερόταν στα τοξικά ομόλογα δανείων ως «σκουπίδια» και «γουρούνια», σε εποχή που η γερμανική τράπεζα τα προωθούσε στους πελάτες της.!!! 

Πρακτική των τραπεζών ήταν σύμφωνα με εσωτερικούς παράγοντες της αγοράς, και όπως έδειξε η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την GoldmaSachs, η πώληση επενδυτικών προϊόντων που προέβλεπαν ότι θα είναι ζημιογόνα, στοιχηματίζοντας, παράλληλα, στην κατάρρευσή τους με δικά τους κεφάλαια.!!!
norfid.wordpress.com