Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σόιμπλε: «Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ για τα προβληματικά κράτη»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Στερν (Stern), δηλώνει ότι πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις σε υπερχρεωμένα κράτη, ενώ το κράτος με προβλήματα, που δέχεται βοήθεια, πρέπει να «επιστρέφει ένα μέρος της κυριαρχίας του στην ΕΕ», όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει. Η επιλογή αυτή είναι «σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη» όπως πρόσθεσε.



Ο Σόιμπλε είπε «εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν την επικρίνουμε (. . .) και αυτό θα έπρεπε να ισχύει και αντιστρόφως».

Επίσης, σε επιστολή του που εξασφάλισε το Reuters, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη χορήγηση «λευκής επιταγής» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, καθώς και ότι μια Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
eleftheriskepsii.blogspot.com
in.gr