Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο

Νέα ένταση εκδηλώνεται στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι ενισχύουν τα οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, μετά τα χθεσινά επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Αφορμή αποτέλεσε η πληροφορία ότι με ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR) μεταφέρονται Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί στου συνοριακούς σταθμούς ελέγχου Μπίρνιακ και Γιάρινε.

Ο διαπραγματευτής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που βρίσκεται από προχθές στο βόρειο Κόσοβο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες».

Ο διοικητής της KFOR στρατηγός Ερχαρντ Μπούλερ δήλωσε ότι τα ελικόπτερα μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, όπου υπηρετούν και Σέρβοι.


Ο Γερμανός στρατηγός ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό να μην εμποδίζει το έργο της διεθνούς δύναμης και ανέφερε ότι σήμερα το πρωί ελικόπτερο της KFOR δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο κάλεσαν τον πληθυσμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ενισχυθούν όλα τα οδοφράγματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας της συνοριακής αστυνομίας κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το βόρειο Κόσοβο.

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

«Η Δημοκρατία της Αλβανίας υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την επέκταση της κυριαρχίας του στο σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας αυτής, την οποία έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής 77 κράτη, ως έναν παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπογραμμίζεται δε πως είναι υψίστης σημασίας η ειρηνική επίλυση της κατάστασης, προκειμένου να μπορέσουν οι κεντρικές και τοπικές αρχές «να ασκήσουν την απολύτως νόμιμη εξουσία τους και στο βορρά της χώρας».

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του στις χθεσινές ταραχές, αλλά και τη συμπάθειά του προς όλους τους τραυματίες των επεισοδίων.

Ο τελικός απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων είναι ένας νεκρός αστυνομικός και πέντε ελαφρά τραυματίες πολίτες. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε, χθες το μεσημέρι, από πυρά στο χωριό Βάραγκα και υπέκυψε το βράδυ στο νοσοκομείο της Πρίστινας, όπου είχε μεταφερθεί για να υποβληθεί σε εγχείριση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος ανέφερε ότι «έπεσε ηρωικά, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, σε δήλωσή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (RTS) καταδίκασε τη συμπεριφορά της Πρίστινας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με τη χρήση βίας.

«Η Σερβία δεν θέλει να πολεμήσει και τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματικής οδού στην επίλυση των διαφορών», επισήμανε ο κ. Τάντιτς, ζητώντας παράλληλα από τους διεθνείς παράγοντες να πάψουν να ενθαρρύνουν παρασκηνιακά τέτοιες ενέργειες.

naftemporiki.gr