Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Eπίσκεψη στη Βασιλεία


Γραφει ο Θεόδωρος Νικητόπουλος(ΕΠΑΜ) 
Θα ήθελα να μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία μετά από μια επίσκεψη μου στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η Novartis θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως, με έσοδα άνω των 50 δισ. δολαρίων ανά έτος και με ανθρώπινο δυναμικό κοντά στους 120,000 υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι κατέχει παγκοσμίως την τρίτη θέση στο χώρο των φαρμακοβιομηχανιών μετά την Pfizer και την GlaxoSmithKline.
 
Μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η πόλη της Βασιλείας έχει χωρισθεί σε ορισμένα σημεία της με φράχτες (το αποκαλούμενο Novartis Campus) και η πρόσβαση στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ελεγχόμενη και μόνο μετά από παραχώρηση σχετικής αδείας. Σε ερώτηση μου για τον λόγο της συγκεκριμένης κατάστασης, η απάντηση ήταν ότι ισχύει καθαρά για λόγους ασφάλειας της εταιρίας. Φυσικά, στους συγκεκριμένους χώρους πέρα από τα κάθε είδους "μυστικά" όσον αφορά την έρευνα για νέα φάρμακα, μπορούν οι οποιουδήποτε είδους προνομιούχοι εργαζόμενοι να απολαύσουν την βόλτα τους σε καταπράσινους κήπους, τον καφέ και το φαγητό τους σε ντελικατέσεν εστιατόρια κλπ. Χωρίς δηλαδή την οποιαδήποτε ενόχληση από κάθε κοινό πολίτη παρείσακτο.
 
Προσωπικά θεωρούσα ότι σε μια χώρα σαν την Ελβετία, όπου φημίζεται για τους δημοκρατικούς της θεσμούς, δεν θα ήταν αποδεχτό κάτι τέτοιο. Φανταστείτε τους συνειρμούς που έγιναν έπειτα όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο και το τι θα μπορούσε να συμβεί σε αιγιαλούς, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους και στη χώρα μας. Τι δικαιολογία να πρόβαλαν άραγε τότε όσον αφορά τους φράχτες;
 
Υ.Γ.:  Ακολουθεί χάρτης της περίφραξης του Novartis Campus. Μπορείτε να διακρίνετε τον φράχτη γύρω από την πράσινη περιοχή. Τα τετράγωνα με τα νούμερα είναι κτίρια ενώ τα πορτοκαλί είναι κτίρια υπό κατασκευή.  
 

seisaxthia.blogspot.com