Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σύννεφα πολέμου στην Μ. Ανατολή

Πολεμικές προετοιμασίες στην Μέση Ανατολή λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς κανείς ακόμη να ξέρει το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση. Τόσο στην περίπτωση της Συρίας, όσο και στην περίπτωση του Ιράν, τα πράγματα δείχνουν να οδηγούνται σε οριακά σημεία.

Νέα όπλα στην Μ. Ανατολή

Προς έγκριση στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει φθάσει η πρόταση της διακυβέρνησης του ...
Μπαράκ Ομπάμα για την πώληση 600 προηγμένων διατρητικών βομβών μεγάλος ισχύος που μπορούν να διαπεράσουν οχυρώσεις (bunker busters) και άλλα πυρομαχικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πώληση των οπλικών συστημάτων έρχεται με το «βλέμμα» στο Ιράν, εν μέσω όξυνσης της κρίσης μετά την ανησυχητική έκθεση της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στη Δαμασκό που σήμανε συναγερμό στις διπλωματικές αποστολές της Δύσης.

Τραπεζικές κυρώσεις κατά του ΙράνΤην υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκρινε ομόφωνα η Γερουσία των ΗΠΑ, ποινικοποιώντας τη συνεργασία ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία αποτελεί το βασικό κανάλι για την εισροή εσόδων της ισλαμικής δημοκρατίας από το πετρέλαιο που πωλεί.


Εμφύλιος χαρακτηρίστηκε ο πόλεμος στην Συρία

Εμφύλιο πόλεμο χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία ο ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί της άγριας καταστολής ξεπερνούν τους 4.000 και ολοένα και περισσότεροι λιποτάκτες παίρνουν τα όπλα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων. "Είχα δηλώσει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν όλο και περισσότεροι λιποτάκτες απειλώντας να πάρουν τα όπλα -το είπα αυτό τον Αύγουστο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας-, θα ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος. Ετσι χαρακτηρίζω την κατάσταση αυτήν τη στιγμή", δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

Εμπλοκή και Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας

Μεγάλες δυνάμεις συγκεντρώνει η Τουρκία στα σύνορα με την Συρία και είναι σαφές ότι "κάτι ετοιμάζεται" από την Άγκυρα. Τουλάχιστον μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία με άρματα μάχης M60 έχει μεταφερθεί στην περιοχή, ενώ έχουν πυκνώσει οι αποστολές αεροφωτογράφησης νότια της Αλεξανδρέττας από αεροσκάφη RF-4E. Ταυτοχρόνως το τουρκικό Ναυτικό έχει αυξήσει την παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας κατά τρία σκάφη (δύο κορβέτες και μία φρεγάτα O.H.Perry). Γενικά, η ένταση στα τουρκοσυριακά σύνορα είναι μεγαλύτερη από την εποχή της υπόθεσης Οτσαλάν...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως "H Άγκυρα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, εάν η Συρία συνεχίσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ", μη αποκλείοντας την στρατιωτική επέμβαση.

Αμερικάνικα και Ρώσικα αεροπλανοφόρα έξω από την Συρία

Στα τέλη Δεκεμβρίου το αεροπλανοφόρο Κουζνετσόφ και το αντιτορπιλικό Τσαμπανένκο πρόκειται να επισκεφθούν λιμάνια της Συρίας, μας πληροφόρησε η Ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George HW Bush πλησίασε κοντά στα ναυτικά σύνορα της Συρίας. Η είδηση αυτή μεταδώθηκε από το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, αλλά παραδέχτηκε ότι το πλοίο βρίσκεται στη Μεσόγειο θάλασσα. Πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται προφανώς για επιχείρηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Και οι Ρώσοι βέβαια από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι και το δικό τους αεροπλανοφόρο "όλως τυχαίως" μεταβαίνει στην Συρία, σε επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από πέρυσι και δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.

elkosmos.gr

 http://namarizathema.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου