Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μειώσεις σε: μισθούς, συντάξεις, υγεία, εργασιακές σχέσεις

Εβδομάδα εξελίξεων χαρακτηρίζεται η εβδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα για το νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν.....

νέες συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών που καταφθάνει στην Αθήνα, ενώ με τη παρουσία του επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν και του αρμόδιου Επιτρόπου για τα έργα του ΕΣΠΑ θα αναζητηθούν οι τρόποι τόνωσης της πραγματικής οικονομίας που ετοιμάζεται να βυθιστεί στον 5ο χρόνο ύφεσης.

Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στις επαφές με τη Τρόικα, με δεδομένο, μάλιστα ότι δημοσιοποιήθηκε η 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα αποτελέσει τη βάση των διαβουλεύσεων για το νέο Μνημόνιο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που ξεκινούν από τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και το συμμάζεμα του συστήματος Υγείας και φτάνουν έως τη περαιτέρω "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή νέων φορολογικών βαρών.

Για το Δημόσιο, έχει αναληφθεί μεταξύ άλλων η δέσμευση για την εκπόνηση μεσοπρόθεσμου σχεδίου (έως 2015) για το προσωπικό με βάση το κανόνα 1:5, για ενίσχυση της εφεδρείας το 2012, για αλλαγή του νέου βαθμολογίου εφόσον διαπιστωθεί αύξηση του μισθολογικού κόστους, αλλά και για αύξηση κατά τουλάχιστον 25% στα τιμολόγια ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΔΕΚΟ έως το πρώτο 3μηνο του 2013.

Για το Σύστημα Υγείας, με στόχο τη δραστική μείωση των σχετικών δαπανών, προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωση κατά 50% του διοικητικού προσωπικού και κατά 25% των γιατρών του νέου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ενώ κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η μείωση κατά 10% στο κόστος των νοσοκομείων το 2011 και κατά 5% επιπλέον το 2012.

Όσον αφορά, δε, στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση ανέλαβε δέσμευση για τριμερή συμφωνία με εργοδότες και συνδικάτα για όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας, ενώ συν τοις άλλοις τίθενται ποσοτικοί στόχοι ελέγχων για τη "μαύρη" εργασία την ώρα που θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 100 επιχειρήσεις η "κάρτα εργασίας".

Στο πεδίο της φορολογίας, πέρα από τη πρόβλεψη για την επιβολή μόνιμου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που τέθηκε ως προαπαιτούμενο για την 6η δόση, το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θέτει ως προτεραιότητα το περιορισμό της παραοικονομίας.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση ζητείται από τη Τρόικα ένταση των ελέγχων σε "μεγάλους" φορολογούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την απλοποίηση του συστήματος, τη κατάργηση εξαιρέσεων- απαλλαγών (επιχειρήσεις- ΦΠΑ), την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω και της εφαρμογής του καθολικού πόθεν έσχες.

Όσον αφορά στα "κλειστά" επαγγέλματα, με δεδομένο ότι έως τώρα παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται ελλιπείς, απαιτείται μείωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, η εφαρμογή των κανόνων για τη δημιουργία δικηγορικών εταιριών, η κατάργηση της δυνατότητας παρέμβασης του ΤΕΕ για χαμηλές αμοιβές, ενώ για πρώτη φορά ζητείται η άρση των περιορισμών στον αριθμό και στην αξία των αδειών ταξί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σχετική πρόβλεψη για το «πακέτο» μέτρων της περιόδου 2013- 2014, με δεδομένο ότι γίνεται λόγος για μέτρα ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ, όταν από την Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου γνωρίζαμε ότι αναζητείται «πακέτο» 7 δισ. ευρώ αλλά έως το 2015. Ως προς τις κατευθύνσεις των περικοπών, που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

  • συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις
  • αμυντικές δαπάνες
  • αναδιάρθρωση κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης
  • αναπροσαρμογή στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ)
  • εξορθολογισμό φαρμακευτικών δαπανών και λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων
  • προνοιακά επιδόματα
  • http://kafeneio-gr.blogspot.com

  • (Σχόλιο blogger:σε αντιδιαστολή με τις περικοπές...
    ''θα πρέπει να δοθεί έμφαση'':
    και στην παροχή αφθονου κουτόχορτου μέσω των ΜΜΕ και των αναιδεστατων και ακατάσχετων ανοησιών των δουλοπρεπών πολιτικάντηδων ωστε να εξασφαλισθεί ο όρθιος ύπνος των ψηφοφθόρων μαζών ωστε να μήν υπάρξει διασάλευση της γιορτής των ποιμεναρχών δανειζόντων αέραν κοπανιστόν εις τις μάζες των αμνών....)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου