Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Στον “αέρα” μυστικές επιχειρήσεις της ΕΥΠ!


Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, το είδαμε και το ακούσαμε κι αυτό: Τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ να δίνει στην Βουλή λεπτομερή οικονομικά στοιχεία για τις διάφορες επιχειρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, “φωτογραφίζοντας” μάλιστα μερικές από αυτές οι οποίες βέβαια (υποτίθεται ότι) είναι απόρρητες!
 
Έτσι, ενώπιον των εμβρόντητων βουλευτών, ακόμα κια του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα, ο οποίος είχε καταθέσει το σχετικό ερώτημα για την οικονομική διαχείριση της ΕΥΠ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στην Ολομέλεια της Βουλής, για να δικαιολογήσει την διάθεση ενός κονδυλίου 1,2 εκατ. ευρώ είπε ότι “αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της υπηρεσίας το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ”!


Μιλώντας για την αύξηση των μυστικών κονδυλίων απάντησε μεταξύ άλλων ότι από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που περιέχει ο «κωδικός 0896» για τις απόρρητες δαπάνες του 2010 «το ποσό 1.200.000 προβλέπεται για επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία. Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς».

Ο κ. Παπουτσής το μόνο που δεν είπε είναι ο κδωικός της επιχείρησης, τον οποίο όμως έμαθαν οι πάντες όσοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δηλαδή την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όλοι όσοι τον παρακολουθούσαν αμέσως έσπευσαν να ρωτήσουν ποια είναι αυτή η σημαντική επιχερίρηση που τρέχει η ΕΥΠ;

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε για την πορεία των απόρρητων δαπανών από το 2007 έως και σήμερα λέγοντας ότι :

- «Το 2007 εκταμιεύτηκαν από την υπηρεσία για απόρρητες δαπάνες, 9,2 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 3 εκατομμύρια.

- Το 2008 εκταμιεύτηκαν 4,7 εκατομμύρια ευρώ για απόρρητα και 3 εκατομμύρια για μισθοδοσία εξωτερικού, σύνολο 7,7 εκατομμύρια.

- Το 2009 εκταμιεύθηκαν προς την υπηρεσία συνολικά για απόρρητες δαπάνες 7.226.000 από τα οποία 4.526.000 ήταν για απόρρητες δαπάνες και 2,7 εκατομμύρια για μισθοδοσία υπαλλήλων στο εξωτερικό.

- Το 2010 εκταμιεύτηκαν 8,6 εκατομμύρια  για απόρρητες δαπάνες από τα οποία 5,9 εκατομμύρια για απόρρητες και 2,7 για μισθοδοσία του εξωτερικού. Από τα 5,9 εκατομμύρια το ποσό 1.200.000 προβλέπεται για επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία.

Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς. Εάν δεν ολοκληρωθεί, τότε αυτομάτως το ποσό αυτό θα παραδοθεί στον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ. Άρα, το 2010 οι πραγματικές απόρρητες δαπάνες ήταν 4,7.

-Το 2011 –φετινή χρονιά- διατέθηκαν για απόρρητες δαπάνες 3,3 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 2,7 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς».
Μήπως η πολύ διαφάνεια βλάπτει κάποια πράγματα που από την φύση τους πρέπει να είναι μυστικά; Και συνακόλουθα βλάπτει και την ισχύ της χώρας που ειδικά σε τόσο δύσκολες στιγμές χρειάζεται ισχυρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πληροφοριών;


 defencenet.gr
 http://1greek.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου