Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Βόρεια Κορέα: Πέθανε ο Κιμ Γιονγκ-ιλ


Κάποτε ήταν ένας Κιμ, και μετά ένας δεύτερος… και τώρα έρχεται ο τρίτος. Μία οικογένεια, η οποία δυναστεύει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, με τη βοήθεια του πανίσχυρου στρατιωτικού κατεστημένου. Η οικογένεια Κιμ δυναστεύει μια χώρα όπου οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν το όνομά της «λαϊκή» και «δημοκρατία» λειτουργούν κατ’ ευφημισμόν, χωρίς να ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των 24 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων της. Ταυτόχρονα, όμως, η πυρηνική Β. Κορέα έχει αναμφίβολα στρατηγική σημασία.




Πριν λίγες μέρες πέθανε ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πριν από αυτόν όμως υπήρξε ο πατέρας του Κιμ ιλ Σουνγκ ο οποίος έμεινε στην ιστορία και ως ο «Μεγάλος Ηγέτης». Από το 1948 μέχρι το θάνατό του ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Το 1948 ίδρυσε στο βόρειο κομμάτι της Κορεατικής χερσονήσου τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας η οποία το 1950 ήρθε σε σύγκρουση με το έτερο κράτος της Κορεατικής χερσονήσου, τη Νότια Κορέα. Μετά τον πόλεμο και υπό την απόλυτη εξουσία του Κιμ Ιλ Σούνγκ η Βόρεια Κορέα είχε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Από το 1950 ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ανέπτυξε την ιδεολογία Juche, η οποία βαθμιαία αντικατέστησε τον μαρξισμό-λενινισμό ως επίσημη ιδεολογία της Βόρειας Κορέας. Ο ηγετικός ρόλος που έπαιξε στον αγώνα κατά του ιαπωνικού ζυγού, οι επιτυχίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και η οικονομική άνθιση μετά τον πόλεμο δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα προσωπολατρίας για το πρόσωπό του. Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του το 1994, εκατομμύρια ανθρώπων θρηνούσαν σε κατάσταση υστερίας, ενώ υπήρξαν και αυτοκτονίες.
 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NrvIM1ENcbA#!
Αμέσως μετά τον θάνατο του, την θέση του αναλαμβάνει ο γιος του Κιμ Γιονγκ-ιλ γνωστός και ως ο «Πολυαγαπημένος Ηγέτης». Ανέλαβε την προεδρεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και την θέση του Γ.Γ. του Κόμματος των Εργατών της Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ν. Κορέα. Τον Ιούνιο του 2000 συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κιμ ντάε Γιουνγκ. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των 2 χωρών στην ιστορία. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα πολλών χωρών απέτυχαν και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν. Ο πρόεδρος Μπους συμπεριέλαβε την Κορέα στον Άξονα του Κακού και το Φεβρουάριο του 2005 η χώρα ανακοίνωσε ότι επίσημα κατέχει πυρηνικά όπλα. Και μπορεί ο λαός να θρηνεί για τον χαμό του «Πολυαγαπημένου Ηγέτη» η χώρα όμως πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς.
Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ το 2010 αντιλήφθηκε το πρόβλημα της υγείας του αναγόρευσε ως διάδοχό του τον γιο του Κιμ Γιονγκ-ουν, ο νεότερος από τους τρεις γιους του αποβιώσαντος μονάρχη. Ο 25χρονος νέος ηγέτης της πυρηνικής δύναμης της χερσονήσου της Κορέας, εμφανίστηκε στο προσκήνιο μόλις πέρυσι, όταν βρέθηκε ξαφνικά με τέσσερα χρυσά αστέρια στο στήθος ως νέος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Όπως όλα τα παιδιά του Κιμ Γιονγκ-ιλ, έτσι και αυτός, όπως λέγεται, σπούδασε στην Ελβετία και γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.
 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου