Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η πτώχευση του δημόσιου σχολείου


Παραήταν στραβό το κλήμα, αφού η Ελλάδα κατείχε σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, ήρθε και το μνημόνιο που εφαρμόζεται από την «τριμερή» κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι δαπάνες για την παιδεία ήταν ανέκαθεν «ο μεγάλος ασθενής» του κρατικού προϋπολογισμού.

Την τελευταία δεκαπενταετία (1995-2010) κυμαίνονται μεταξύ 3,14 και 3,61 % του ΑΕΠ, ενώ τη δεκαετία 1984-1994 κυμάνθηκαν από το 3,52 έως το 4,22 % του ΑΕΠ. Πέρυσι στον προϋπολογισμό του 2011 σημειώθηκε μείωση-ρεκόρ και για πρώτη φορά το ποσοστό των δαπανών διαμορφώθηκε κάτω από το 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 2,96%. 

Ακόμα πιο δραματική είναι η φετινή μείωση των δαπανών στο 2,75% του ΑΕΠ (ή 3,39 % στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού). Με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, στόχος είναι να μειωθούν μέχρι το 2015 στο 2,23 %. Και ας προέβλεπαν, όχι μόνο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και οι δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, αύξηση μέχρι το 2013 στο 5% επί του ΑΕΠ, να πλησιάσει, δηλαδή, τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. 

Τις δραματικές περικοπές βιώνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στην καθημερινότητα της λειτουργίας των σχολείων. Μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών μέχρι και 60%, με αποτέλεσμα την πτώχευση του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες. Οι γονείς καλούνται να συμβάλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία του σχολείου.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εκτελεί ένα συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης. Την προηγούμενη χρονιά καταργήθηκαν 1.933 σχολεία, καταργήθηκαν ή υποβαθμίστηκαν δομές «ενίσχυσης» των μαθητών, όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η διδασκαλία ξένων γλωσσών, ΣΕΠ κ.ά. Τη διετία 2010-2011 έγιναν 3.400 προσλήψεις, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν πειθαναγκαστικά 17.500. Σύνολο εκπαιδευτικών 160.000 (περίπου 10% μείωση). 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία. Μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Η κυβέρνηση κατάργησε τον οργανισμό που τα εκδίδει. Οι οικονομικοί περιορισμοί δημιούργησαν αυτό το πρωτοφανές χάος και οι μαθητές διδάσκονται από φωτοτυπίες! Οι αποδοχές των εκπαιδευτικών ήταν πριν από τις περικοπές οι μισές (50%) των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Και οι περικοπές θα μειώσουν τους μισθούς τους μέχρι και 40%! Την ίδια ώρα η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος παίρνει διαστάσεις σκανδάλου.

Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει αύξηση κατά 16,4% (100 εκατ. ευρώ) για το NATO, κατά 67% (1 δισ.) για εξοπλιστικά προγράμματα και κατά 4,4% (2,2) για το υπουργείο «προστασίας» του πολίτη. Αλλά και στην εκπαίδευση, εκατομμύρια σκορπά το υπουργείο Παιδείας σε ημετέρους για προγράμματα πρόχειρης και γρήγορης επιμόρφωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση δίνει 1.648.827 ευρώ ως μέρος της τακτικής συνεισφοράς της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, τη στιγμή που η γαλλική γλώσσα μπαίνει στο περιθώριο στα ελληνικά σχολεία! Η υποχρηματοδότηση και η αποκέντρωση της εξεύρεσης πόρων είναι οι θεραπαινίδες του οράματος του «νέου σχολείου» και προδιαγράφουν με ακρίβεια την ταξική του κατεύθυνση.
 του Γιώργου Καββαδία
http://gkavadias.blogspot.com
 http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου