Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η επερχόμενη κατάρρευση της Πράσινης Ενέργειας στην Ελλάδα


και στο scribd

Από τότε που εξελέγη ο ΓΑΠ έχουν αδειοδοτηθεί άδειες για μεγάλα και μικρά έργα ΑΠΕ μεταξύ €10 και €15 δις. Το Project Helios είναι περίπου €20 δις. (και ετέθη σαν όρος για την δεύτερη σωτηρία μας.

Πέρα από την υπερπροσφορά επενδυτικών αιτήσεων υπάρχει και θέμα κόστους. Το 2010 η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα από λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ήταν €0,09-0,10 ανά κιλοβατώρα. Η τιμή της αιολικής κιλοβατώρας είναι περί τα €0,25, και της φωτοβολταϊκής περί τα €0,50. (Και πού να μην είχε το αέριο...)

Η ειρωνία είναι ότι το κόστος αυτών των "επενδύσεων" επιβαρρύνει την ΔΕΗ, που θα το περάσει στον καταναλωτή, σε καιρό ύφεσης, για να ωφεληθούν λίγοι επιχειρηματίες ΑΠΕ.

Να μάθουμε από την εμπειρία της Γερμανίας και της Ισπανίας (και της Γαλλίας, Ολλανδίας, Αγγλίας) που έκοψαν τις ταρίφες λόγω υπερβολικής εγκατεστημένης ισχύος και αλλαγές στα τιμολόγια των παραγωγών.

Καλά είναι τα Πράσινα διαπιστευτήρια, αλλά θα είναι καταστροφικά για τον καταναλωτή.  Αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 15% δεν φτάνει καν για τους ΑΠΕτζήδες.  Η ΔΕΗ, η ίδια με επενδυτικές ανάγκες, είναι ήδη σε δύσκολή θεση  και το Project Helios θα αυξήσει το κόστος διασύνδεσης δραματικά.

Οι ΑΠΕ είναι πληθωριστικές σε οικονομικό περιβάλλον ύφεσης.

(Ή "πόσο μακάκες μπορεί να είστε;"  λέω εγώ... Ή είστε αγράμματοι;)
 http://archaeopteryxgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου