Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ναυάγησε η γαλλογερμανική πρόταση για νέα πανευρωπαϊκή Συνθήκη

Απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες και πλέον οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ θα επικεντρωθούν σε μία συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα...


Οι χώρες εκτός ευρωζώνης καλούνται να συμμετάσχουν στη συμφωνία για τη νέα Συνθήκη εφόσον το επιθυμούν. 

Καταλύτης των εξελίξεων η Βρετανία η οποία αρνήθηκε να συμφωνήσει στην αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ. Τη Βρετανία ακολούθησε η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα κοινοβούλια τους. Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» προβλέπει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επιβεβαίωσαν, ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. - δηλαδή 23 εκ των 27.

Το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο»

Στο κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, αποφασίστηκε καταρχήν να ενισχυθεί το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ.  


Επιπλέον σύμφωνα με το προσχέδιο, στόχος είναι ο ΕSM να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Θα έχει μέγιστη δανειοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ, αλλά θα του χορηγηθεί άδεια να λειτουργεί ως τράπεζα, ενώ θα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Η τραπεζική άδεια σημαίνει, ουσιαστικά, ότι θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά συνέπεια η συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης θα μπορεί να είναι πιο ουσιαστική. Για «έκτακτες διαδικασίες», στις οποίες εμπλέκεται ο ESM, θα ισχύει επίσης η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας. Επισημαίνεται, ότι το Βερολίνο αρνήθηκε  τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Σε ό, τι αφορά το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό προβλέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 

Το έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις θα αποφασίζονται με την αρχή της πλειοψηφίας.
Προβλέπεται επίσης, η υποχρέωση των χωρών της Ευρωζώνης να ενημερώνουν εκ των προτέρων για τα σχέδια έκδοσης κρατικών ομολόγων, ενώ επισημαίνεται, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν «μακροπρόθεσμα» την πιθανότητα έκδοσης κοινών ευρωομολόγων.

Αυτόματες κυρώσεις και παρέμβαση στους προϋπολογισμούς

Η απόφαση ορίζει, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, κανόνας που δεν θα παραβιάζεται όσο το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτωσεις της οικονομίας) δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο κανόνας θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία σε συνταγματικό ή ισοδύναμο νομικά επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει ένα αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει τη μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο.

Τα κράτη-μέλη που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση, ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα περιέχει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγούν στη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού που θα στοχεύεουν σε αυτό θα επιτηρείται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Θα συσταθεί επιπλέον ένας μηχανισμός, όπου τα κράτη-μέλη θα αναφέρουν εκ των προτέρων τα σχέδια τους για την έκδοση ομολόγων.

Σε όποιο κράτος το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, εκτός και αν αυτές μπλοκαριστούν από την πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα εξετάζει τις βασικές παραμέτρους σε κάθε σχέδιο προϋπολογισμού και αν χρειασθεί θα εκφράζει γνώμη. Εάν διαπιστώσει, ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε θα απαιτεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού.

Το 2012 ενεργοποιείται ο ESM

Για τον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF) αποφασίσθηκε ότι η μόχλευση των κεφαλαίων του θα γίνει με τους δύο τρόπους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου. Η ΕΚΤ θα επιβλέπει τη λειτουργία του EFSF.
Επιπλέον, οι ηγέςτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τα μέσα του 2012. Αυτό θα γίνει, μόλις συμφωνήσουν οι χώρες που προσφέρουν το 90% των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Τα 500 δισ. ευρώ θα είναι η συνδυασμένη δανειοδοτική ικανότητα του μηχανισμού (15% σε κεφάλαια και τα υπόλοιπα σε εγγυήσεις).

Τέλος, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν τη διάθεση επιπλέον κεφαλαίων έως 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ώστε να διασφαλισθεί ότι το Ταμείο έχει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θα αναζητηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι ιδιώτες που θα συμμετέχουν στα πακέτα στήριξης, θα γίνεται σύμφωνα «με τις αρχές και τους κανόνες του ΔΝΤ».

Σαρκοζί: Απαράδεκτοι οι όροι του Λονδίνου

«Οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ θα επικεντρωθούν πλέον σε μία συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες, ενώ έκανε γνωστό, ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο των 17 της ευρωζώνης δεν σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.
«Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ», κατέληξε.

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ. 
«Έλεγα πάντοντε ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις αυτό θα επιτευχθεί» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει:
«Η πρόταση που έγινε, δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
 http://soukarat.blogspot.com

  (Σχόλιο blogger: Ο Ευρωοίκος ανοχής αλλάζει λειτουργική υποδομή....)