Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Η Κροατία το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κροατία, στην οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή δημοψήφισμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι το 2013 το 28ο κράτος-μέλος της ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1957 με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης από έξι χώρες: Δυτική Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία και διευρύνθηκε προοδευτικά για να έχει σήμερα 27 κράτη-μέλη.

Η Νορβηγία έχει αρνηθεί με δημοψήφισμα δύο φορές την ένταξή της στην ΕΕ, το 1972 και το 1994.

- Ιανουάριος 1973: Η Ευρώπη των Έξι γίνεται Ευρώπη των Εννιά με την ένταξη της Βρετανίας, της Δανίας και της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Οι τρεις χώρες ήταν υποψήφιες προς ένταξη από το 1961.

- Ιανουάριος 1981: Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της Κοινότητας.

- Ιανουάριος 1986: Η Ισπανία και η Πορτογαλία εντάσσονται στην ΕΟΚ.

- Ιανουάριος 1995: Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι και επισήμως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία αντικαθιστά την ΕΟΚ με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχ τον Νοέμβριο του 1993. Η ΕΕ έχει πλέον 15 μέλη.

- Μάιος 2004: Ένταξη δέκα νέων κρατών, τα οκτώ από τα οποία προέρχονται από το ανατολικό μπλοκ: Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και η Μάλτα με την Κύπρο.

- Οκτώβριος 2005: Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κροατία και την Τουρκία, η οποία ζητεί την ένταξή της από το 1987.

- Ιανουάριος 2007: Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάσσονται στην ΕΕ.

- Δεκέμβριος 2011: Η Κροατία υπογράφει την συνθήκη ένταξής της στην ΕΕ που θα της επιτρέψει να γίνει τον Ιούλιο του 2013 το 28ο μέλος της Ένωσης. Μετά τη Σλοβενία, η Κροατία είναι η δεύτερη χώρα από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που εντάσσονται στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες με την Τουρκία βρίσκονται σε «νεκρό σημείο», ενώ αυτές που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2010 με την Ισλανδία σημειώνουν πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι θα έχουν την προοπτική να ενταχθούν μια ημέρα σε αυτή. Η Σερβία και η Αλβανία περιμένουν να τους δοθεί το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ενώ η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο περιμένουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

(24wro)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου