Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Στήριξη Ρωσίας στο ιράν

Για «κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ιράν» έκανε λόγο την Πέμπτη ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις από το Ισραήλ για την ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης».
Έτσι...
μετά από μακρό διάστημα σιγής, η Μόσχα προέβη σε δριμεία παρέμβαση στο ζήτημα του Ιράν, θυμίζοντας πως «η δύναμη δεν πρέπει να μένει ποτέ στο συρτάρι»… «Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στη διαμάχη και προς αυτήν την κατεύθυνση ωθεί το Ισραήλ τους Αμερικανούς […] Οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Θα ήθελαν να μετατρέψουν την Τεχεράνη από εχθρό σε πιστό εταίρο και για το λόγο αυτό επιθυμούν να αλλάξουν με κάθε μέσον το υπάρχον καθεστώς», δήλωσε ο κ. Πατρούσεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kommersant.

Μάλιστα, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αφορά σε στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ καυτηρίασε την απόφαση των ΗΠΑ για οικονομικό εμπάργκο στο Ιράν: «Επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο και προσέφεραν τεράστια βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης […]


Ακούμε εδώ και χρόνια πως οι Ιρανοί θα κατασκευάσουν, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, μια ατομική βόμβα, αλλά κανείς δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι υπάρχει στρατιωτικό σκέλος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», ήταν η ακριβής διατύπωση του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος, ο κ. Πατρούσεφ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συρίας – στα πλαίσια των εξελίξεων για το Ιράν - υιοθετώντας και εδώ σαφώς αντιαμερικανική θέση, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να τιμωρήσουν την Δαμασκό, όχι τόσο για την καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος, όσο για την άρνηση της να αποκηρύξει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη»(…).

Να σημειωθεί πως, κατά την χθεσινή ημέρα, συνεχίσθηκαν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ζυμώσεις αναφορικά με την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στην Τεχεράνη, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να δηλώνουν – δίχως να κατονομάζονται – στο Reuters πως μια συμφωνία για εμπάργκο αναμένεται να προκύψει μέσα σε ορίζοντα έξι μηνών – δηλαδή όχι άμεσα – ενώ εξετάζεται και το σενάριο ιρανικές εταιρείες που χρωστούν ποσά σε ευρωπαϊκές τράπεζες και οργανισμούς να κληθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε πετρέλαιο, αντί για μετρητά.
Πηγη
 http://anti-ntp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου