Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Σικάγο: Τους θάβουν ομαδικά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν


Μέχρι πρότινος ομαδικούς τάφους συναντούσε κανείς μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου ή περιοχές όπου είχαν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα. Άλλες φορές ομαδικοί τάφοι στήνονται σε εμπόλεμες περιοχές όπου η άγρια όψη του πολέμου καθιστά την ταφή των νεκρών… πολυτέλεια.

Η οικονομική κρίση όμως φαίνεται ότι άλλαξε τα δεδομένα, μετατρέποντας ακόμη και την ταφή των νεκρών σε προνόμιο. Ο λόγος; Για την άλλοτε «Μέκκα» του καπιταλισμού τις ΗΠΑ, όπου πλέον ανοίγονται μαζικοί τάφοι για να χωρέσουν τα άψυχα κορμιά εξαθλιωμένων ανθρώπων, που λόγω της κρίσης δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για την κηδεία τους έξοδα.Πριν από λίγες μέρες τριάντα άψυχα σώματα θάφτηκαν σε μαζικό τάφο προαστίου του Σικάγο, στο νεκροταφείο Homewood Memorial Gardens, 25 μίλια νοτιοδυτικά του Σικάγου. Νεκροταφείο των φτωχών, των απόκληρων, των κοινωνικά περιθωριοποιημένων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Με συνοπτικές διαδικασίες οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου τοποθέτησαν τα άψυχα σώματα μέσα σε ξύλινα φέρετρα, σα να πρόκειται για τσουβάλια και όχι σωρούς νεκρών. Ποιος νοιάζεται όμως. Κατά τη διάρκεια της μαζικής ταφής δεν παραβρέθηκε κανένας από τους συγγενείς ή τα φιλικά πρόσωπα των νεκρών.

Για μια ανθρώπινη ταφή
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου τμήματος του κοιμητηρίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας πέρυσι, πυροδοτώντας συζητήσεις για την ανάγκη αυστηρότερης νομοθεσίας που θα περιορίζει τις αυθαιρεσίες όσον αφορά στους τρόπους ταφής στα κοιμητήρια.
Κανείς όμως από την επίσημη πολιτεία δεν έπραξε το παραμικρό, για ένα πιο ανθρώπινο τρόπο κήδευσης. Η οικονομική κρίση στερεί από τις αρχές και το τελευταίο ίχνος ανθρωπισμού, θυσία στο βωμό των περικοπών που προστάζουν τις κυβερνήσεις οι αγορές.

Η ανακάλυψη των μαζικών τάφων για απόρους στο Homewood Memorial Gardens έγινε όταν παρατηρήθηκαν φέρετρα που είχαν θαφτεί στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Σε κάποιο σημείο του κοιμητηρίου, μάλιστα, είχαν ταφεί οκτώ νεκροί μαζί. Παλαιότερα, για το ίδιο νεκροταφείο είχαν γίνει ήδη κατηγορίες ως προς τον τρόπο που θάβονταν οι νεκροί.

Ωστόσο, υπεύθυνοι του κοιμητηρίου, αξιωματούχοι της περιοχής, αλλά και ανώτεροι δικαστικοί επεσήμαναν ότι η μαζική ταφή εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις των Η.Π.Α., ακόμα και στη Νέα Υόρκη, για όσους, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους μια αξιοπρεπή κηδεία.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. σημαντική αύξηση και στις αποτεφρώσεις νεκρών, δεδομένου ότι είναι πολύ λιγότερο δαπανηρές συγκριτικά με τις παραδοσιακές κηδείες.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το theinsider.gr
 http://www.koutipandoras.gr
Σχόλιο...American dream or death?

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου