Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Επίσημοι» και με νόμο οι νέο-άστεγοι


Οι νέοι άστεγοι είναι γεγονός και αποτελούνται από άτομα μεγάλου ηλικιακού φάσματος και κοινωνικών τάξεων. Πλέον στους δρόμους κοιμούνται άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους ακόμα και πρώην επιχειρηματίες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έβαλαν λουκέτο στο μαγαζί τους και εν συνέχεια δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ούτε τα έξοδα του σπιτιού τους. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένας νόμος ή διάταξη που να ορίζει τα δικαιώματα τους και την προστασία τους.

Την πρωτοβουλία τόσο για την καταγραφή τους όσο και γενικότερα για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των νέων αστέγων πήρε εδώ και 3 μήνες ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης. Όπως ανέφερε στο www.koutipandoras.gr o κ. Μάρκος Μπόλαρης «η καταγραφή των αστέγων ολοκληρώνεται στο άμεσο μέλλον και με αυτό τον τρόπο να μπορεί η πολιτεία να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος ώστε να μπορεί με διάφορες δράσεις να το αντιμετωπίσει»


Συγκεκριμένα ο αρχικός στόχος του υφυπουργού ήταν να ξεκινήσει μια συνεργασία με τους Δήμους την εκκλησιά τις ΜΚΟ αλλά και φορείς που δεν ασχολούνται με τους αστέγους επιφανειακά και προσωρινά αλλά μόνιμα και ουσιαστικά ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα.

Να σημειωθεί ότι στο άμεσο μέλλον πρόκειται να γίνει νομοθετική παρέμβαση από τον υφυπουργό Υγείας ώστε να θεσμοθετηθούν οι άστεγοι ως νέα ομάδα ευπαθών ατόμων. Έτσι επισημοποιείται η νέα κοινωνική τάξη που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου αποτελείται από πληθυσμό… έκπληξη. Συγκεκριμένα από την μέχρι τώρα καταγραφή ο αριθμός των αστέγων είναι μεγαλύτερος από όσο μπορούμε να φανταστούμε ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς ακόμα και οι άνθρωποι που συντηρούνται μόνο από το Ταμείο Ανεργίας το οποίο έχει χρονικό όριο καταβολής, δεν θα μπορούν όταν αυτό παύσει, να συντηρήσουν την στέγη τους.
 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου