Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν «κάρφωσε» την Τουρκία!

Η συνεπής πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου» προφανώς έχει τα όριά της, όπως φάνηκε από την ενέργεια των Ιρανών οι οποίοι αποφάσισαν να «καρφώσουν» την Τουρκία, έχοντας βαρεθεί τη διπροσωπία της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία είναι χαραγμένη από τον υπερφίαλο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τι είπαν όμως οι Ιρανοί;


Ανέφεραν, ότι το Δυτικό εμπάργκο δεν τους έχει κάνει ζημιά, αφού τα χρήματα για τις συναλλαγές τους με την Ινδία περνούν μέσα από τουρκική τράπεζα, παρακάμπτοντας έτσι τις κυρώσεις! Υπεύθυνος για την αποκάλυψη είναι ο διευθυντής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, Μοχσέν Γκαμσάρι.

 Για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, ο Γκαμσάρι ανέφερε, ότι η τουρκική τράπεζα φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους Ιρανούς, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να διευκολύνει άλλους πελάτες! Η Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, σε πόσους «νορμάλ» πελάτες άραγε αντιστοιχεί; Η αχανής χώρα προμηθεύεται περί τα 400 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως από το Ιράν! Ετήσιο ύψος προμηθειών σε ιρανικό πετρέλαιο: 12 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί στο 12% των ινδικών αναγκών ανά έτος.

Βέβαια, οι Ιρανοί φρόντισαν να διαρρεύσουν ότι η Ινδία διαθέτει και άλλα «κανάλια» για να τους πληρώνει τα χρήματά τους και να αγοράζει πετρέλαιο! Εν ολίγοις, με το «κάρφωμα» της Άγκυρας οι Ιρανοί επιχειρούν να πετύχουν τα ακόλουθα: Να προκαλέσουν προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ενώ υπονομεύεται και το κέρδος της χώρας από τη μεσολάβηση στις πετρελαϊκές συναλλαγές με τους Ινδούς.

Όσο να’ ναι, όταν έχεις στόχο να αυξήσεις το διμερές εμπόριο στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015 (Τουρκία-Ιράν), είναι λογικό να υπάρχουν απαιτήσεις από τον έναν εμπορικό εταίρο προς τον άλλο…

http://www.defence-point.gr/news/?p=34510
http://wwwaristofanis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου