Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη»

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά ιστορική αλλαγή. Σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ελληνική κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές ελπίζουν να έχουν έρθει σε συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Την ώρα, που κύκλοι της ΕΕ κάνουν λόγο για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νέες αιφνιδιαστικές προβλέψεις του Πόλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έλλειμμα 150% μέχρι το 2020, δίνουν τροφή σε απαισιόδοξα σενάρια ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντως με τα πρακτορεία ειδήσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε κούρεμα 65 με 70%. Εκπρόσωπος τράπεζας έκανε μάλιστα λόγο για ομόλογα διάρκειας 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4%.


Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Το κούρεμα συνιστά ιστορική αλλαγή, υποστηρίζει ο Γιοέζεφ Ακερμαν

Το κούρεμα συνιστά ιστορική αλλαγή, υποστηρίζει ο Γιοέζεφ ΑκερμανΜιλώντας αποκλειστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη:


«Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις, είπε ο επικεφαλής της Deutsche Bank. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις».


Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε ότι «ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή».

Νούναν: Λάθος η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν με τον πρόεδρο του Eurogroup
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν με τον πρόεδρο του Eurogroup  
Επικριτικός στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Μάικελ Νούναν τόνισε ότι η κρίση χρέους οξύνθηκε μετά την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για τη συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων στο κούρεμα.

«Όταν δανείζεις χρήματα η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι αν θα τα επιστρέψεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Και πρόσθεσε ότι «με αυτό το δεδομένο ήταν ολέθριο σφάλμα μια συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα διότι αυτό ήταν που «τρέλανε» τις αγορές υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μάικελ Νούναν.

DPA / Süddeutsche Zeitung / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 http://kapistri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου