Η ΤΥΧΗ των ισχυρών μετά την αποχώρηση από την εξουσία είναι συνήθως κοινή, τουλάχιστον στη σύγχρονη Ιστορία. Ιδρύματα, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εταιρίες συμβούλων, διοικητικά συμβούλια σε εταιρίες-κολοσσούς, διαλέξεις επί πληρωμή… ενίοτε και διαφημίσεις. Από τον Γκορμπατσόφ έως τον Κλίντον και τον Μπλερ όλοι βρήκαν κάτι να κάνουν…

Τώρα ήρθε η σειρά του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στην «αγκαλιά» του αεροναυπηγικού κολοσσού EADS που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και τα Eurofighter. Ο Τρισέ περιλαμβάνεται πλέον στο εντεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του γαλλογερμανικού ομίλου και η πρόσληψή του ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της διοίκησης της εταιρίας.

Ο Γερμανός διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Εντερς αντικατέστησε τον Γάλλο Λουί Γκαλουά στη θέση του CΕΟ της EADS, ενώ ο επίσης Γάλλος Φαμπρίς Μπρεγκιέ ανέλαβε τη διοίκηση της Airbus, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο. Επικεφαλής του διοικητικού είναι ο Αρνό Λαγκαρντέρ, στενός φίλος του Νικολά Σαρκοζί, με δραστηριότητες σε δεκάδες ΜΜΕ και εκδόσεις.

Ο Ζαν Κλονι Τρισέ γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1942, στη Λιόν. Το 1987 έγινε μέλος του γκρουπ των 30 (G30), ενός οικονομικού συμβουλευτικού σώματος με έδρα την Ουάσινγκτον. Από το 1978 έως το 1998 ανέλαβε διάφορους ρόλους σε μεγάλους οργανισμούς στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς.

Το 1993 ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Γαλλίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2003 παραπέμφθηκε σε δίκη για οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε παρατυπίες στην Credit Lyonnais. Τελικά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για να διαδεχτεί τον Νοέμβριο του 2003 τον Βιμ Ντουίζεμπεργκ στη διοίκηση της ΕΚΤ.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 27/01/2012 – Σ.Λ.)

 http://staratalogia.wordpress.com