Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Τσάβες δηλώνει πως δεν θα δώσει αποζημίωση στην Exxon Mobil

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, τόνισε με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση σήμερα ότι το Καράκας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση, που θα εκδώσει εν καιρώ ένα διαιτητικό δικαστήριο, στη διαμάχη που το δημόσιο (της Βενεζουέλας) έχει με τον πετρελαϊκό όμιλο Exxon Mobil. Ο όμιλος διεκδικεί από το Καράκας μια αποζημίωση ίση με 12 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Αναλυτικότερα, η Exxon Mobil παρέπεμψε τη Βενεζουέλα στο Διεθνές Δικαστήριο για τον διακανονισμό των επενδυτικών διαφορών (ICSID), που υπάγεται στην Παγκόσμια τράπεζα, διεκδικώντας δικαστικώς 12 δισ. δολάρια, επειδή με εντολή Τσάβες εθνικοποιήθηκαν (το 2007) οι εγκαταστάσεις της για το μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, στην περιοχή του Cerro Negro.

Προ ημερών, ένα δικαστικό όργανο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε εντολή το δημόσιο (της Βενεζουέλας) για την ίδια εθνικοποίηση να καταβάλει στην Exon Mobil αποζημίωση 908 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Σάββατο, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, προέβλεψε ότι «το ICSID δεν θα εκδώσει την απόφασή του πριν να έλθει το τέλος του 2012».

Ενώπιον του ICSID, οι διάδικοι θα καταθέσουν υπομνήματα στη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για διαδικασία, που παρακολουθείται με ενδιαφέρον από τους πετρελαϊκούς ομίλους, που κάνουν επενδύσεις σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σημειώνουν μιλώντας σήμερα στο Ρόιτερς πηγές της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς.

«Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες διεκδικούν μεγαλύτερα έσοδα» για τον φυσικό πλούτο τους, την ώρα που «η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι ανοδική και τα νέα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματά του λιγοστεύουν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
http://dexiextrem.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου