Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πώς τα hedge funds θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από το ελληνικό PSI (Διαβάστε το!)

Μπορεί ο εκπρόσωπος των τραπεζών - πιστωτών της Ελλάδας Τσαρλς Νταλάρα να βρίσκεται από χτες στην Αθήνα και να διαπραγματεύεται με το ελληνικό δημόσιο τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με μείωση της ονομαστικής αξίας τους κατά 50%, όμως τα hedge funds της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την αναμενόμενη συμφωνία. 

bonds-1Σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, τρία μεγάλα hedge funds που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα είναι το Saba Capital Management, με ιδρυτή του τον πρώην trader της Deutsche Bank Μπαζ Βαϊνστάιν, το York Capital Management του Τζέιμι Ντινάν, και τα δυο τους με έδρα τη Νέα Υόρκη και το CapeView Capital με έδρα το Λονδίνο. Αυτά τα τρία  hedge funds έχουν μαζέψει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ενόψει της συμφωνίας ανταλλαγής σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν αγοράσει ασφάλεια

Κι ενώ στόχος της Ευρωζώνης είναι η συμφωνία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους να είναι εθελοντική ώστε να μην ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης, τα hedge funds φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Κάποιες αρνήσεις είναι αναμενόμενες, εκτιμούν πηγές του Λονδίνου. Ο κλάδος των hedge funds χωρίζεται σε εκείνους που το παλεύουν ως το τέλος και σε εκείνους που αναζητούν απλά την καλύτερη τιμή και μετά πάνε αλλού – οπότε το θέμα είναι τι τιμή θα δώσεις. 

Πράγματι, τα hedge funds που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα δεν έχουν σοβαρά κίνητρα να δεχτούν το PSI και θα επιδιώξουν την πλήρη αποπληρωμή των τίτλων που κατέχουν. Αν η Ελλάδα αρνηθεί να αποπληρώσει το σύνολο, τότε θα επιδιώξουν την ενεργοποίηση των CDS, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά τους στο ακέραιο.

Η Ευρώπη όμως, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε προσπαθήσει από την αρχή να αποφύγει πάση θυσία μια ελληνική χρεοκοπία που θα προκαλούσε αυτό που ονομάζεται ‘πιστωτικό γεγονός’, ενδεχομένως και γιατί η ενεργοποίηση των CDS θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα hedge funds να αυξήσουν τα στοιχήματα τους απέναντι στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, επιδεινώνοντας την κρίση χρέους και τη ‘μόλυνση’. Τον Οκτώβριο βέβαια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έπεισαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποδεχτούν την ανταλλαγή των ελληνικών τίτλων τους με νέους που θα έχουν πολύ μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα στοχεύει στη μείωση του ελληνικού χρέους και στην ανακοπή της κρίσης που ταλαιπωρεί την Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια. 

Το ελληνικό χρέος σήμερα βρίσκεται στα 355 δις ευρώ, εκ του οποίου το ένα τρίτο κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, δηλαδή η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η συμφωνία ανταλλαγής αφορά το υπόλοιπα 200 δις ευρώ του ελληνικού χρέους που βρίσκεται κυρίως στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με την Open Europe όμως, άλλα 80 δις ευρώ βρίσκονται στα χέρια ασφαλιστικών, κρατικών επενδυτικών εταιρειών και hedge funds από τις ΗΠΑ και το Λονδίνο. Σύμφωνα με έκθεση της Barclays η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 36 δις ευρώ από το 2010 και βεβαίως υποστηρίζει ότι η  αποκαλούμενη ‘συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα’ που σημαίνει την επιβολή ζημιών στους ιδιώτες πιστωτές δεν περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο το επανέλαβε αυτό μάλιστα χτες: «Η θέση μας δεν έχει μεταβληθεί. Το PSI αφορά εξ ορισμού τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις». 

Τα hedge funds ωστόσο δεν πρόκειται να ανταλλάξουν τα ελληνικά τους ομόλογα με νέα όσο η ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει στο PSI, και τούτο επειδή είναι νομικά δύσκολο για ένα κράτος να κάνει στάση πληρωμών σε έναν ομολογιούχο του ενώ θα συνεχίζει κανονικά την αποπληρωμή ενός άλλου, δήλωσε ο Αντρέας Κούτρας, αναλυτής του InTouch Capital Markets στο Bloomberg. Επομένως τα hedge funds έχουν αρκετές πιθανότητες να αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στην ονομαστική τους αξία, ιδίως οι τίτλοι που ωριμάζουν μέσα στους επόμενους μήνες αν η ΕΚΤ αρνηθεί ως το τέλος να πάρει μέρος στην ανταλλαγή.

«Αν η ΕΚΤ μείνει εκτός, τότε κι ο καθένας θα προσπαθήσει να μείνει εκτός στηριζόμενος στην ΕΚΤ. Θα ήταν βλακεία να συμμετέχεις αν η ΕΚΤ δεν συμμετέχει», σημειώνει ο Κούτρας.

Η πρώτη δοκιμή για αυτό το στοίχημα θα γίνει το Μάρτιο. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαρτίου καθώς εκείνη την ημέρα λήγει ομόλογο αξίας 14.4 δις ευρώ. 

Κάποια hedge funds αγοράζουν ομόλογα ακόμη και σήμερα με την προσδοκία ότι η συμφωνία ανταλλαγής δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο. Το στοίχημά τους είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου και ότι πιο πριν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση είτε πρόκειται για κούρεμα είτε για χρεοστάσιο. 

Η ελληνική πλευρά μπορεί ωστόσο να συμπεριλάβει ρήτρες συλλογικής δράσης στη συμφωνία που θα ‘θολώσει’ την εθελοντική βάση της ανταλλαγής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Η εισαγωγή αυτής της ρήτρας θα δώσει στους πιστωτές της Ελλάδας το δικαίωμα να επιβάλουν τη συμφωνία ανταλλαγής σε όλους τους πιστωτές, αν η πλειοψηφία των ομολογιούχων συμφωνήσει. Οι σχεδιαστές πολιτικής προσδοκούν ότι η εισαγωγή ρήτρας συλλογικής δράσης θα οδηγήσει περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων hedge funds, να αποδεχτούν την ανταλλαγή. Η εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης δεν θα είναι πιστωτικό γεγονός, αλλά η απόφαση  της Ελλάδας να την αξιοποιήσει μπορεί κάλλιστα να ενεργοποιήσει τα CDS.
 http://www.sofokleous10.gr
Σχόλιο... Κερδοσκοπικά (τζογαδόροι) Επενδυτικά κεφάλαια = hedge funds

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου