Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ιταλία: Μείωση βουλευτικών μισθών μετά τη θύελλα αντιδράσεων




Image
Σε μείωση των προκλητικών αποδοχών που λαμβάνουν οι βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης προχωράει η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, την ώρα που τα ΜΜΕ τονίζουν πως οι περικοπές που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να κατευνάσουν το λαϊκό αίσθημα.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις, αναφέρει το "Έθνος", η Βουλή της Ιταλίας αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των μισθών των 630 μελών της κατά 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 700 ευρώ καθαρά), σε μια προσπάθεια να αποδείξει στον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται πως «όλοι καλούνται να κάνουν θυσίες».

 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η έκθεση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε αποκαλύψει πως οι Ιταλοί βουλευτές είναι από τους πλέον ακριβοπληρωμένους στην ΕΕ, καθώς οι αποδοχές τους -συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αποζημιώσεων- ανέρχονταν στα 11.000 ευρώ τον μήνα.
Βέβαια, τα ιταλικά ΜΜΕ υπογράμμιζαν χθες πως, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «σε σωστό δρόμο», οι αποδοχές των βουλευτών συνεχίζουν να είναι υπερβολικά υψηλές, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του συνόλου των δαπανών της Βουλής.
Οπως επεσήμαναν, οι συντάξεις και οι μισθοί των βουλευτών ανέρχονται στο 23,8% του συνόλου, ενώ το προσωπικό που βρίσκεται εν ενεργεία ή που έχει ήδη λάβει σύνταξη, απορρόφησε το 2011 το 42,8% των διαθέσιμων πόρων του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ειδικό διάταγμα της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι τελευταίοι δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 250.000 ευρώ τον χρόνο.
Εν τω μεταξύ, πανευρωπαϊκή έρευνα του ινστιτούτου Vision, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αποκαλύπτει πως το ιταλικό Κοινοβούλιο «κοστίζει» στον κάθε Ιταλό φορολογούμενο 27,15 ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που ξεπερνάει συγκριτικά κατά πολύ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Σύμφωνα με την έρευνα, το γαλλικό Κοινοβούλιο επιβαρύνει ετησίως τον Γάλλο φορολογούμενο με 2,14 ευρώ, το ισπανικό με 4,18 ευρώ και το βρετανικό με 7,80 ευρώ αντίστοιχα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου