Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Με εθνικοποίηση απειλεί τις τράπεζες ο Τσάβες!




Image
«Τράπεζες της Βενεζουέλας, ιδιωτικές και κρατικές, είτε θα χρηματοδοτήσετε την αγροτική παραγωγή είτε θα λάβουμε μέτρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Θα καταβάλλουμε στους ιδιοκτήτες τους το κόστος και σε δύο χρόνια θα έχουμε κάνει απόσβεση της επένδυσης».
Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπως αναφέρει το "Έθνος", ο Ούγκο Τσάβες εμφανίστηκε λάβρος κατά των τραπεζών που δεν συμμορφώνονται με τον κανόνα που έχει θεσπιστεί, ότι δηλαδή τουλάχιστον 10% του δανεισμού που παρέχουν θα στηρίζει την ανάπτυξη.

«Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, δώστε μου τις τράπεζες» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις Banesco, Banco Mercatil και Banco Provincial, κατηγορώντας τις ότι κάνουν διακρίσεις χορηγώντας δάνεια σε μεγαλο-γαιοκτήμονες και επιχειρηματίες σε βάρος των μικρών αγροτών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει κρατικοποιήσει ιδιωτικές τράπεζες στο παρελθόν, κατηγορώντας τες για διάφορες παραβιάσεις της νομοθεσίας.


Επιπλέον, ο Τσάβες ανακοίνωσε τον αναδασμό μεγάλων εκτάσεων για να δώσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μικρούς αγρότες, στο πλαίσιο της μεγαλόπνοης αγροτικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνησή του και έχει ήδη δώσει ανάσα σε πολλούς από τους φτωχούς γεωργούς της χώρας.

Σύμφωνα με τους επικριτές της μεταρρύθμισης, που είναι πρωτίστως μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν χάσει εκτάσεις, η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω των μέτρων αυτών, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των αποθεμάτων τροφίμων και στην αύξηση των τιμών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου