Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ξεκινά η απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε Αλβανούς της Διασποράς – Δυσφορία στο Κόσοβο – Ανησυχία στα Βαλκάνια

Ξεκινά η απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε Αλβανούς της Διασποράς – Δυσφορία στο Κόσοβο – Ανησυχία στα ΒαλκάνιαΣε ισχύ τέθηκε από την 1η Αυγούστου ο νόμος για την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε αλβανούς της Διασποράς, αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται οι Αλβανοί του Κοσόβου καθώς όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατη δήλωσή του ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στη διαδικασία της απελευθέρωσης της βίζας με τις χώρες της ΕΕ.

Λίγες μόλις μέρες μετά την ήττα των εκλογών ο Μπερίσα είχε δηλώσει σχετικά:
"Είναι μια απόφαση, η οποία είχε αποκλειστεί για περισσότερο από τέσσερις μήνες, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών. Η απόφαση αυτή αφορά την αναγνώριση της αλβανικής υπηκοότητας σε όλους τους Αλβανούς, με την εξαίρεση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς είναι πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι τώρα σε μια πολύ υγιής κατάσταση μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σερβία, μια ιστορική συμφωνία για την περιοχή στο σύνολό της. Η απόφαση αυτή επεκτείνει την επίδρασή της σε όλους τους Αλβανούς που ζουν στην περιοχή Σένγκεν. Έτσι, με την απόφαση αυτή, η Αλβανία είναι η τελευταία χώρα που δίνει στους συμπατριώτες της, εκείνο που άλλα κράτη της περιοχής το έχουν δώσει πριν από χρόνια. Η παρούσα πράξη δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτε άλλο εκτός από μια πράξη προς το συμφέρον του λαού, της ειρήνης και της σταθερότητας", δήλωσε ο Μπερίσα.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι γνώριζε ότι οι Κοσοβάροι θα πληγωθούν από την απόφαση αυτή, ζήτησε ωστόσο την κατανόηση τους.



«Η αλήθεια είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας, χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί οι απαιτούμενες διαδικασίες. Το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για αλβανική υπηκοότητα θα έχει οποιοσδήποτε, εκτός από τις Αλβανούς που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζω ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα πληγωθεί από αυτή την απόφαση, αλλά ζητώ την κατανόησή τους, επειδή είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς η απελευθέρωση της βίζας με την ΕΕ", σημείωσε ο Μπερίσα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση της κατανόησης, της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι αν και πολύ αργά αυτή είναι η σωστή απόφαση. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα ούτος ώστε από την 1η Αυγούστου όλοι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής να έχουν την δυνατότητα απόκτησής της όπου κι αν βρίσκονται», υπογράμμισε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Μπερίσα έκανε και ειδική αναφορά για την απόδοση ιθαγένειας "στους αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα" και ειδικά για τους Ελληνες Αρβανίτες.

«Μέχρι στιγμής δεν θα λαμβάνουν απάντηση σε σχετικό αίτημα οι Αρβανίτες, αλλά αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά προς το παρόν η απόφαση προβλέπει αυτά. Αυτοί έχουν αιώνες που δίνουν μια σημαντική ιστορική συμβολή στις φιλικές χώρες. Η Αλβανία, νομίζω, θα πρέπει να προσπαθήσει να τους υποστηρίξει. Όπως επίσης και την διασπορά στην Τουρκία, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της Αλβανίας. Θα πρέπει να τους υποστηρίξει να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό, την ταυτότητα τους», τόνισε ο Μπερίσα.

«Στην Ελλάδα, το 10 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Αλβανοί και στα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν καμία εκπομπή στην αλβανική γλώσσα» υπογράμμισε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως όταν η Αλβανία προέδρευε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε σκληρές προσπάθειες για να υπάρχουν στα τουρκικά ραδιόφωνο ειδικές εκπομπές για τους αλβανούς χωρίς όμως αυτό να επιτευχθεί.

Δυσφορία στο Κόσοβο
Έντονα ενοχλημένοι εμφανίζονται οι αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να μην τους δώσει την δυνατότητα να λαμβάνουν την διπλή υπηκοότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας επικρίνουν την απόφαση Μπερίσα και υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί την εντύπωση στους Κοσοβάρους ότι η κυβέρνηση των Τιράνων κάνει διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ανησυχία στα Βαλκάνια
Πονοκέφαλο στις γειτονικές χώρες έχει προκαλέσει ήδη η εφαρμογή του νόμου για την απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στους αλβανούς της Διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για την λήψη της αλβανικής υπηκοότητας από αλβανούς του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων ενώ με έντονη ανησυχία φαίνεται πως παρακολουθούν την εξέλιξη αυτή η Σερβία, η Ελλάδα, η Τουρκία αλλά και η Ιταλία.

Οι προϋποθέσεις για την λήψη της αλβανικής υπηκοότητας
Κάποιες από τις προϋποθέσεις για την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας σε αλβανούς της Διασποράς είναι οι παρακάτω:

-Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει γεννηθεί από τουλάχιστον ένα γονέα που κατείχε αλβανική υπηκοότητα η αλβανική καταγωγή την στιγμή της γέννησης του ενδιαφερόμενου, ανεξαιρέτως από την χώρα γέννησης.

-Η αλβανική υπηκοότητα θα δίνεται σε άτομα με αλβανική καταγωγή που έχουν την υπηκοότητας μιας χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ ή κάποιας άλλης χώρας, οι πολίτες της οποίας μπορούν να μετακινούνται ελευθέρα στην ζώνη Shengen. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν νόμιμα χαρτιά παραμονής σε μια από τις προαναφερθείσες χώρες.

-Μπορούν να ζητήσουν την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

-Θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών που να αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ασφάλεια και το Εθνικό συμφέρον της χώρας.

-Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισυνάπτουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνουν την αλβανική καταγωγή τους.

-Για την λήψη της αλβανικής υπηκοότητας θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγγενική σχέση τριών γενεών με άτομο που έχει αλβανική καταγωγή αλλά δεν έχει αλβανική υπηκοότητας την στιγμή της αίτησης.

-Η απόδειξη της αλβανικής καταγωγής μπορεί να γίνει είτε με επίσημα έγγραφα είτε με υπεύθυνη δήλωση.

http://aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου