Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μικρά για την Ιαπωνία.


Όταν η αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμού εναντίον της Ιαπωνίας ξεκίνησε στα τέλη του 1944, ο αρχικός σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν βόμβες με εκρηκτικά υψηλής εντάσεως για να υποβοηθηθεί η καταστροφή της ιαπωνικής οικονομίας που προκαλούσε ο αποκλεισμός του ναυτικού των ΗΠΑ.

 Όμως γρήγορα κατέστη σαφές ότι αυτή η στρατηγική εναέριας ισχύος δεν θα προξενούσε σοβαρή ζημιά στη βιομηχανική βάση της Ιαπωνίας... τον Μάρτιο του 1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν αντ' αυτού να επιφέρουν πλήγματα κατά του ιαπωνικού άμαχου πληθυσμού με εμπρηστικούς βομβαρδισμούς. Αυτή η θανατηφόρα αεροπορική εκστρατεία, η οποία κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου πέντε μήνες αργότερα, κατέστρεψε πάνω από το 40% των 64 μεγαλύτερων πόλεων της Ιαπωνίας, σκότωσε περίπου 785.000 αμάχους και υποχρέωσε περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Παρ' ότι η Ιαπωνία παραδόθηκε τον Αύγουστο του 1945 προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν και κατακτήσουν τη χώρα -πράγμα που συνιστά περίπτωση επιτυχούς εξαναγκασμού-, η εκστρατεία εμπρηστικού βομβαρδισμού έπαιξε μικρό μόνο ρόλο στο να πειστεί η Ιαπωνία να εγκαταλείψει τον πόλεμο... ο αποκλεισμός και η χερσαία ισχύς ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι γι' αυτό το αποτέλεσμα, παρ' όλο που οι ατομικοί βομβαρδισμοί και η σοβιετική κήρυξη πολέμου (και τα δύο στις αρχές του Αυγούστου) βοήθησαν ώστε να πάρει η Ιαπωνία την τελική απόφαση.



John J. Mearsheimer

Ιστορικά, η Ιαπωνία έχει άλλο ένα συμφέρον εκτός από μια ανάγκη για εργατικό δυναμικό - πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά είναι αναγκασμένη να εισάγει σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες της. Αυτή ήταν μια ιστορική πρόκληση για την Ιαπωνία και αποτέλεσε τον βασικό λόγο που διεξήγαγε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1941... Όπως και να 'χει, η σοβαρότητα με την οποία οι Ιάπωνες κυνηγούσαν (και συνεχίζουν να κυνηγούν) την εξασφάλιση πρώτων υλών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Οι Ιάπωνες δεν έχουν καμμία επιθυμία για στρατιωτική σύγκρουση, εξαιτίας της μακράς εθνικής τους μνήμης για τις φρίκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, ο σημερινός ειρηνισμός είναι ένα προσαρμοστικό εργαλείο για τους Ιάπωνες, όχι μια ολόκληρη αρχή. Δεδομένης της βιομηχανικής και τεχνολογικής της βάσης, η υιοθέτηση μιας πιο δυναμικής στρατιωτικής στάσης είναι απλά ένα ζήτημα αλλαγής πολιτικής. Και δεδομένων των πιέσεων που θα δεχθεί δημογραφικά και οικονομικά τα επόμενα χρόνια, μια τέτοια αλλαγή είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

George Friedman

...το 1919, οι φιλελεύθερες δυνάμεις ήταν εκείνες που απέκρουσαν την πρόταση της Ιαπωνίας να συμπεριληφθεί στον καταστατικό χάρτη της Κοινωνίας των Εθνών μια παράγραφος για την ισότητα των φυλών. Ο Αμερικάνικος φιλελευθερισμός συνυπήρχε για χρόνια με τον φυλετικό διαχωρισμό...
Mark Mazower

Ο αντικειμενικός σκοπός της Ιαπωνίας, παρά την αντίθετη προπαγάνδα που γίνεται επί του θέματος αυτού, είναι η ειρήνη.

Matsuoka, League of Nations

http://cosmoidioglossia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου