Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011


Μέχρι στιγμής μέ τά CDS (Credit Default Swaps), τά γνωστά ‘ασφάλιστρα κινδύνου γία περίπτωση χρεοκωπίας, οί ύαινες τής διεθνούς χρημοτοπιστωτικής ζούγκλας τζογάραν δισεκατομμύρια ποντάροντας στήν πτώχευση καί χρεωκοπία τής ‘Ελλάδας.

Καί μάλιστα τά CDS λειτουργούν ‘εντελώς ‘ανεξέλεκτα χωρίς νά ‘υπάρχει κάν η προυπόθεση οί κάτοχοι τους, νά έχουν ‘αγοράσει ‘Ελληνικά ‘ομόλογα. ‘Ασφαλίζουν δηλαδή ένα προιόν πού δέν τό κατέχουν. !!! 

Μέ ‘απλά λόγια είναι σάν κάποιος νά ‘ασφαλίζει τό αυτοκίνητο ή τό σπίτι τού γείτονα ‘η κάποιου άγνωστου. !!!

Καί φυσικά δέν είναι δύσκολο νά υποτεθεί τό αυτονόητο. Ότι άν δέν έρθει ‘από μόνη της, η καταστροφή στήν οποία έχουν καί στοιχηματίσει, κάνουν οί ίδιοι τό πάν γία νά τήν προκαλέσουν. !!!


Όλα αυτά χωρίς νά υπάρχουν οί παραμικροί διεθνείς ‘ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η Παγκόσμια παρανομία καί κερδοσκοπία σέ όλο της τό μεγαλείο.

Δικαίως πολλοί διάσημοι οικονομολόγοι όπως ό John Kenneth Galbraith, έχουν χαρακτηρίσει τό Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, σάν Καπιταλισμό-Καζίνο ή Καννιβαλικό-Καπιταλισμό. !!!

Καί σάν σάν μήν έφταναν όλα αυτά, στήν προσπάθεια τους νά μήν ζημιωθούν στό ‘ανήθικο στοιχηματισμό τους ’ενάντια στήν χώρα μας καί τίς άλλες χώρες, ’ανακάλυψαν τώρα καί τά  recovery swaps, ‘ασφαλίζοντας καί στοιχηματίζοντας πάνω στά ίδια τά ‘ασφάλιστρα.!!!

27.04.2011

Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα. Οι κάτοχοι των Credit Default Swaps, ιδιαίτερα αυτών που λήγουν μέσα στις επόμενες μέρες, «ασφαλίζονται», προκειμένου να μη ζημιωθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Τη νέα κερδοσκοπική … πατέντα, που έχει σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος – μιας και τα CDSs (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) δεν έχουν εκπληρώσει μέχρι σήμερα την «αποστολή» τους – αποτελούν τα recovery swaps.

Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σε περίπτωση που στην Ελλάδα η πιστωτική αδυναμία δεν ισχύσει και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική, οι κάτοχοι CDSs δεν θα πληρωθούν. Η διαπίστωση αυτή έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών που αναζητούν τρόπους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.

Ενώ τα CDSs, κατά κανόνα, έχουν πάγιο συντελεστή ανάκτησης, με τα recovery swaps οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν πάνω στο επίπεδο του «κουρέματος» μιας αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει πως, αν ο συντελεστής ανάκτησης είναι χαμηλότερος του 40%, ένας επενδυτής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαφορά μέσω των recovery swaps.

Όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτά τα χρεόγραφα. Τόσο τα CDSs όσο και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση κάποιας πιστωτικής αδυναμίας. Αυτό θα συμβεί αν ένας εκδότης αδυνατεί να πληρώσει το κουπόνι, αν αλλάξει τους όρους του ομολόγου σε μακρύτερη διάρκεια ή αν αλλάξει το νόμισμα της ονομαστικοποίησης του χρεογράφου.
Από τις αρχές πάντως του έτους, η αγορά των CDSs έχει μείνει στάσιμη, ενώ τα recovery swaps αυξάνονται κατακόρυφα.


Αν και υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα που είναι αναπόφευκτο ένα επίσημο χρεοστάσιο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως «πολλοί άνθρωποι με άνοιγμα σε χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχασαν χρήματα. Είναι πολύ αργά για αντιστάθμιση τώρα».

imerisia.gr
norfid.wordpress.com