Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κίνδυνος επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων 3,5 δισ. ευρώ

Τον άμεσο κίνδυνο να επιστρέψει η Ελλάδα στα κοινοτικά ταμεία κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προκαλεί η καθυστέρηση σε περίπου 1000 έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Την εξέλιξη αυτή, η οποία σημειωτέον αποτελεί μια επιπλέον δημοσιονομική βόμβα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, είχε αποκαλύψει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου ένα μήνα μαζί με τον υπουργό Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Οι καθυστερήσεις αφορούν έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τα οποία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη υλοποίησή τους. Πρόκειται για έργα των οποίων η καθυστέρηση στη υλοποίησή τους έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, όπως επίσης και στην ανεπάρκεια που παρουσιάζουν διαχρονικά οι μηχανισμοί υλοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων.


Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη. Όπως ο ίδιος επισημαίνει «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ», δείχνουν ότι «η καρδιά του προβλήματος της μη έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών πόρων εδράζεται στις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που οδηγούν σε τεράστιες καθυστερήσεις και στερούν από την ελληνική οικονομία ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της».

Γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια
Όπως συχνά έχουν επισημάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, μέχρι και το 2010 οι βασικοί λόγοι των καθυστερήσεων είχαν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας της πολιτείας ώστε να ωριμάσουν έγκαιρα τα έργα, καθώς επίσης και με το προβληματικό και δυσκίνητο διαχειριστικό πλαίσιο που επέβαλαν οι κανονισμοί αλλά και ο εθνικός νομοθέτης.

Για την ακρίβεια ολόκληρος μηχανισμός που έχει στηθεί για την υλοποίηση των έργων μέσω κοινοτικών κονδυλίων, διέπεται από απίστευτη γραφειοκρατία, όπως επίσης και την έλλειψη μιας κεντρικής διαχειριστικής αρχής για την εποπτεία τους.
Την τελευταία διετία προστέθηκαν και επιπρόσθετα προβλήματα τα οποία επιβαρύνουν τον ήδη υπάρχον δυσκίνητο μηχανισμό. Από τη μια, η μείωση της ρευστότητας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και στην αγορά, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περικοπών που επέβαλε η Τρόικα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ποσοστό της εθνικής συμμετοχής που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων.

Ακόμη και η μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 5% που αποφασίστηκε πρόσφατα από τις κοινοτικές αρχές δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, καθώς το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στις αβελτηρίες που παρουσιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες παρά στην έλλειψη ρευστότητας.
 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου