Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

520 εκ. ευρώ στα κόμματα σε 10 χρόνια

Ρεπορτάζ : Γιώργος Σ. Μπουρδάρας
(από την Καθημερινή)

Ουδεμία σπουδή να ανταποκριθεί στο αίτημα για δραστικό περιορισμό των χρηματικών ενισχύσεων που λαμβάνουν τα κόμματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τις τράπεζες μέσω δανείων, επιδεικνύει η πλειοψηφία του... 

πολιτικού κόσμου. Η σχετική με τον τρόπο κρατικής χρηματοδότησης και τη διασφάλιση διαφάνειας στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων συζήτηση «άνοιξε» εκ νέου χθες, αυτή τη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: Μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να συμφωνηθεί ότι η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, με την κατάθεση προτάσεων επισήμως από τα κόμματα.

Οι αντικειμενικά μεγάλες διαστάσεις του ζητήματος προσλαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα: Το ποσό που έλαβαν από τους φορολογούμενους πολίτες οι «πυλώνες της δημοκρατίας» -όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί να αποκαλούν τα κόμματα- ανέρχεται την τελευταία 10ετία στο ύψος των 520.714.239 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται και τα έκτακτα ποσά που μπήκαν στα κομματικά ταμεία λόγω των εκλογών που μεσολάβησαν (ευρωεκλογών και βουλευτικών) και τα οποία είναι 42.241.450 ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν από πίνακες τους οποίους κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης. Αξιοσημείωτο είναι πως όπως προσφάτως ο κ. Γιαννίτσης είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια, αυτή τη στιγμή τα κόμματα έχουν χρέος προς τις τράπεζες για δάνεια 245 εκατ. ευρώ!

«Το ύψος της χρηματοδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό επί των προϋπολογιζόμενων κατ’ έτος κρατικών εσόδων. Σε νορμάλ περιόδους δεν προκύπτουν προβλήματα. Τώρα, όμως, έχουμε ειδική συγκυρία με περικοπές δαπανών, αύξηση φόρων, μειώσεις μισθών, στόχος των οποίων είναι να αυξηθούν τα έσοδα. Ερχονται, λοιπόν, τα κόμματα να λάβουν όφελος από αυτό, εξασθενώντας τη συνολική προσπάθεια. Είναι ένα πρόβλημα αρχών και δεοντολογίας» είπε ο κ. Γιαννίτσης.
Και πρόσθεσε ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης των κομμάτων με την οικονομική κατάσταση της χώρας πρέπει να είναι πρώτο από τα προς εξέταση θέματα. Τα άλλα τρία, στα οποία ενδεικτικά αναφέρθηκε, είναι η αποσαφήνιση των όρων χορήγησης αυτής της χρηματοδότησης, η διαφάνεια και ο έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, καθώς και η τραπεζική δανειοδότηση των κομμάτων.
Θέμα «ρύθμισης» των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, έθεσε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, με τον κ. Γ. Τραγάκη (Ν.Δ.) λίγο αργότερα να εισηγείται να αναλάβει το Δημόσιο ρόλο εγγυητή για σημαντικό μέρος των χρεών αυτών. «Αν είναι εγγυητής το κράτος θα είναι σαν να δίνουμε δεύτερη χρηματοδότηση στα κόμματα», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Να μη γίνει καμία ρύθμιση αν δεν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων που να διασφαλίζουν την αξιοπιστία τους, ανέφερε ο κ. Ν. Αλευράς (ΠΑΣΟΚ).

Οσοι έλαβαν τον λόγο χθες τάχθηκαν εναντίον της πλήρους κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, παρά το γεγονός ότι άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο παραδέχθηκαν «αδυναμίες», «προβλήματα» και «έλλειψη διαφάνειας» στο πεδίο αυτό. Πάντως, φάνηκε να υπάρχει κατ’ αρχήν συναίνεση στην προοπτική μείωσης της επιχορήγησης. Σημειώνεται ότι με εξαίρεση των προϋπολογισμό της κρίσης (2010), η ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν διαρκώς αυξανόμενη: Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ των ετών 2002 και 2011 η αύξηση συνολικά προς όλα τα κόμματα ανέρχεται στα 12,6 εκατ. ευρώ. Κάτι περισσότερο, δηλαδή, από ένα εκατ. ευρώ κάθε δώδεκα μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου