Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

H Λιβύη επανεξετάζει τα πετρελαϊκά συμβόλαιά της

ImageΟ πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης και σημερινός σύμβουλος στην κυβέρνηση της Τρίπολης, Άλι Ταρχούνι, τόνισε από τη Ουάσινγκτον πως η χώρα του πρόκειται να επανεξετάσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει στον πετρελαϊκό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το σύνολό τους.

«Εκείνο που εγώ προβλέπω είναι πως στο μεγαλύτερο τμήμα τους τα συμβόλαια τούτα θα τηρηθούν, όλα όμως θα επανεξετασθούν», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ταρχούνι, ο οποίος χρημάτισε υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίου στην κυβέρνηση στην οποία εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.


«Ένα μέρος από τα συμβόλαια αυτά θα τα προσβάλλουμε. Υπάρχουν ορισμένα τα οποία αντιβαίνουν ευθέως τους νόμους, υπάρχουν άλλα τα οποία είναι καλά», τόνισε ο οικονομολόγος, που κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι ζούσε στην εξορία.
Η Λιβύη, η οποία από τον Σεπτέμβριο επανέλαβε την παραγωγή πετρελαίου έπειτα από μία εξάμηνη παύση, σήμερα αντλεί καθημερινά ένα εκατ. βαρέλια, που αντιστοιχεί στο 60% της παραγωγής της πριν τις συγκρούσεις. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η παραγωγή θα επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η λιβυκή κυβέρνηση είχε σπείρει αμφιβολίες όταν στα τέλη Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει μία πιθανή αναθεώρηση των συμβολαίων της με την πρώτη εταιρεία άντλησης στη χώρα, την ιταλική ΕΝΙ. Όμως την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε πως θα θέσει εν αμφιβόλω όλα τα σχέδια μακρόπνοης ανάπτυξης, χωρίς να θίξει τους όρους παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου