Κρίσιμη σύνοδος κορυφής - Ποιά η σημασία για την Ελλάδα;
Με το θέμα της Πορτογαλίας να μονοπωλεί τη σημερινή σύνοδο κορυφής προσήλθαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις που να προεξοφλούν έστω και στο ελάχιστο του τι θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Αν και στην ατζέντα τα θέματα που θα συζητηθούν περιορίζονταν στην επικύρωση των αποφάσεων της προπαρασκευαστικής συνόδου της 11ης Μαρτίου και στα θέματα της Λιβύης και της Ιαπωνίας, οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις στην Πορτογαλία φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τις διαβουλεύσεις.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες ογκώδης διαδήλωση ενάντια στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στις χώρες της ΕΕ.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «27», τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας έχουν κατακλύσει άνω 10.000 ατόμων. «Όχι στα αυστηρά μέτρα λιτότητας», «Όχι στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», «Ναι στο Σύμφωνο Αλληλεγγύης», «Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών», αναγράφουν τα πανό που είναι αναρτημένα στην πλατεία Σουμάν, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εκτός από το πορτογαλικό ζήτημα, οι συζητήσεις στο διήμερο summit των 27 εκπροσώπων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εστιαστούν σε πέντε ζητήματα via bankingnews:
1) Το χρέος
Το πολυτραγουδισμένο θέμα του χρέους στην Ευρωζώνη, κρίσιμο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των 27, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Παπανδρέου, που βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, αναμένει την επικύρωση των πορισμάτων της έκτακτης Συνόδου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατόρθωσε να επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ από το 2013 έως το 2017 με 2018, με παράλληλη, μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1% στο 4,2%.
2) Ο μόνιμος μηχανισμός (ESM)
Επόμενο καυτό θέμα της Συνόδου αναμένεται να είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ΕSM), ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και, παράλληλα, θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δις ευρώ και κεφαλαιακή βάση 700 δις ευρώ. Φαίνεται, όμως, πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, διαφωνεί και, όπως δήλωναν τα πρηγούμενα 24ωρα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, η Merkel αν και θεωρεί ότι η συμφωνία της Δευτέρας (21 Μαρτίου) στο Eurogroup κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τάσσεται υπέρ ορισμένων αλλαγών στο θέμα των κεφαλαίων του μηχανισμού.
Ποιος ξέρει τι σκέφτεται και αυτή...
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Μέρκελ, πάντως, η Καγκελάριος φαίνεται πως επιθυμεί να λάβει την έγκριση στη Σύνοδο, ώστε να επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με τις γερμανικές εισφορές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η Γερμανία επιδιώκει ένα διάστημα της τάξης των 5 ετών για την καταβολή των εισφορών, έναντι των 3-4 ετών που συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Πιο αναλυτικά, στον ESM ποσό 80 δις ευρώ θα καταβληθεί από τα μέλη της Ευρωζώνης, με τη μορφή του κεφαλαίου μιας εταιρείας ειδικά για τον σκοπό να δανειοδοτεί κράτη με δυσχέρειες δανειοδότησης, η οποία πρόκειται να συσταθεί, με έδρα στο Λουξεμβούργο. Τα υπόλοιπα 620 δις ευρώ θα είναι ένα ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει τις (παράπλευρες) εγγυήσεις του. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα 80 δις ευρώ προβλέπεται ότι τα 40 δις θα είναι διαθέσιμα το 2013 που θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM και τα υπόλοιπα 40 δις θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Η πιο εύκολη και πιο πιθανή λύση είναι το να βασιστούν στις 6 χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, με σκοπό αυτές να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις των δανείων τους, μια κίνηση που μέχρι και η Γερμανία υποστηρίζει, καθώς αυτή θα είναι η πιο ευνοημένη.
Αλλά για να δούμε... Θα είναι έτσι τα πράγματα, ή τώρα που αρνήθηκε τα μέτρα λιτότητας η Πορτογαλία η ανασφάλεια θα φάει τους... αφέντες και δεν θα πάρουμε τίποτα;
3) Ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF)
Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς, καμία απόφαση αναφορικά με το πως θα αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του, δεν αναμένεται πριν τα τέλη του Ιουνίου. Όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup, J.C. Juncker επιμένει πως είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ του EFSF.
4) Λοιπά ζητήματα
Περαιτέρω, όπως αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τη συζήτηση δεν θα λείψουν τα εξής θέματα:
-Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.
-Η σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.
-Το «Σύμφωνο για το Ευρώ», πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας, με σκοπό την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής. Εδώ σημειώνεται πως το Σύμφωνο για το Ευρώ θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος για τη Γερμανία για να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του ΕSM.
5) Διεθνείς εξελίξεις σε Λιβύη και Ιαπωνία
Εν τω μεταξύ, οι πολεμικές αναταραχές στη Λιβύη εγείρουν νέο κύκλο συζήτησης για τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι των Βρυξελών. Η Ελλάδα φέρεται να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή του θέματος, καθώς η απειλή για ένα νέο κύμα μεταναστών είναι προ των πυλών για την χώρα μας και την γειτονική Ιταλία.
Όσον αφορά στο θέμα της Ιαπωνίας, αυτό φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της χρήσης πυρηνικών. Η χώρας μας τάσσεται κατά της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, θέση που φαίνεται ότι συμμερίζεται η πλειοψηφία των 27. Η Merkel βέβαια έρχεται και εδώ για να κοινοποιήσει τις γνωστές αντιρρήσεις της...
6) Ο επίλογος...
Εδώ αξίζει να προστεθεί ότι παρ' όλο που τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στα πλαίσια του έκτακτου Eurogroup ήρθαν σε συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη (ΕSM), ωστόσο δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο για να γίνει αυτό.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα το 2011», είχε δηλώσει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας της ΕΕ, O. Rehn.
Αλλά για να δούμε... Θα αλλάξουμε σελίδα ή έτσι όπως πάμε θα πετάξουμε όλο το βιβλίο;
epikairo.gr
............................................................
Οι ιδανικοί αυτόχειρες
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Σήμερα θα έπρεπε να φορέσουμε την φουστανέλα ανάποδα και οι σημαίες να κυματίσουν ανάποδα. Είμαστε η φάρσα της μοντέρνας ιστορίας. Ο μόνος ευρωπαϊκός λαός που εμφανίστηκε οικιοθελώς να απεμπολεί την αυτοκυβέρνησή του για την ένταξη σε μηχανισμούς σωτηρίας του ευρώ. Όπως φαντάζομαι να παρατηρείτε, όλα τα επιμέρους ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα αγωνίστηκαν ή τουλάχιστον φάνηκε να αγωνίζονται για την διατήρηση της αυτοκυβέρνησης των χωρών τους, εκτός από το Ελληνικό. Παντού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπήρξε εκδήλωση πατριωτισμού, μπροστά στην πιστωτική κρίση, εκτός από την Ελλάδα. Εμείς είμαστε οι πατριώτες του ευρώ. Πατρίδα μας είναι η ευρωζώνη και εθνάρχες οι νταβατζήδες κατά Καραμανλή.
Αν στρέψουμε την προσοχή μας στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και μελετήσουμε τις εκεί αντιδράσεις εναντίον της ένταξή τους σε «μηχανισμούς» θα ντραπούμε για την ύπαρξή μας. Εμείς αποδεδείχθηκε ότι είμαστε μοναδικοί αυτόχειρες: οι ιδανικοί αυτόχειρες. Η ντροπή των μοντέρνων κρατών. Και το ευτράπελο είναι ότι κάποιοι αυτό το θεωρούν πρόοδο! Για φαντάσου να κάνουμε και παρελάσεις δίχως αίσθηση της κατάντιας μας! Κάντε σημαία το ευρώ τουλάχιστον να λάβει νόημα και η σημερινή παρέλαση.
Πρόοδος είναι η εγκατάλειψη της λαϊκής κυριαρχίας, πρόοδος το «Euro plus pact», πρόοδος ο εργασιακός μεσαίωνας και πρόοδος η παράδοση της χώρας στο χρηματοπιστωτικό λόμπυ για να αναπτύξει το παιχνίδι του στην ΕΕ. Τώρα ήρθε η ώρα να σώσουμε και το ευρώ, αφού σώσαμε την Ελλάδα, δηλώνει ένας ανάρμοστος πρωθυπουργός με την μάλλον επιτήδεια συμπεριφορά. Τώρα θα συμμορφωθούν οι αγορές υποστηρίζει ο άνθρωπος με το «πιστόλι». Όπως ακριβώς συμμορφώθηκαν με τον προσωρινό μηχανισμό, ατομικής χρήσης και πειραματικής εφαρμογής, που ζήτησε και έλαβε η χώρα μας, ως πολιτική και όχι οικονομική υποστήριξη ασφαλώς! Μηχανισμό σωτηρίας αναζητήσαμε, αλλά μετά θέλαμε ομόλογα σωτηρίας και μια και ο δήθεν στόχος μας δεν ευοδώθηκε, δεν πειράζει θα θριαμβολογήσουμε για την προοπτική ένταξή μας σε μονιμότερο μηχανισμό που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, μετά από την προσωρινή συμφωνία Γερμανίας-ΗΠΑ-Γαλλίας. Εμείς την 25η Μαρτίου θα την γιορτάσουμε έτσι κι αλλιώς. Την αναπαράσταση της εθνικής παλιγγενεσίας θα την ζήσουμε και εφέτος έστω και ανάποδα. Είμαστε το πρώτο και πλέον εμβληματικό σύγχρονο «ατύχημα» της μοντέρνας Ευρώπης, το οποίο άθλια και επιτήδεια προπαγανδίζει την οπτασία της μετανεωτερικότητας μέσα από το γυάλινο μάτι της χρηματοπιστωτικής ελίτ και των λογής-λογής νταβάδων.
Δεν θα σας κουράσω γιορτιάτικα με τεχνικά ζητήματα, ούτε θα αναφερθώ αμέσως στην πολιτική του «Συμφώνου του ευρώ», θα συμφωνήσω απλώς με τον Ερίκ Λε Μπουσέ, ότι «η Ευρώπη οδηγείται σε αποτυχία διότι έχει ηττηθεί πολιτικά από τις αγορές», δηλαδή το εβραϊκό λόμπυ. Το «Euro plus pact», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρώτη προσπάθεια σύνταξης μιας συνθήκης υποταγής των ευρωπαϊκών λαών στην χρηματοπιστωτική ελίτ, δίχως αυτό να αποτελεί κραυγαλέα ήττα των Γερμανών. Απλώς η γερμανική κυβέρνηση πήρε το μπαλάκι από τις αγορές και τις ΗΠΑ και το πέταξε στους λαούς με τις ασθενείς οικονομίες. Πρόκειται για στρατηγική ήττα της Γερμανίας που δεν εκφράζεται άμεσα σε πολιτικο-οικονομική ήττα.
Τώρα όποιος εισέρχεται σε πτωχευτικό καθεστώς, όπως η Ελλάδα, θα δεσμεύεται ότι θα κάνει κοινωνικό χαρακίρι, ώστε η ανταγωνιστικότητά του να αυξηθεί. Όχι βέβαια όπως αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα στις προηγμένες χώρες, αλλά με εσωτερική υποτίμηση, δραματική ύφεση, ανεργία και διάλυση του κοινωνικού μοντέλου. Με χαμηλό κόστος εργασίας και ασφάλειας η ανταγωνιστικότητα των επενδυμένων κεφαλαίων θα αυξηθεί ασφαλώς θεωρητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ανάπτυξη. Ουδείς γνωρίζει πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με μοναδικό εργαλείο την εσωτερική υποτίμηση, ώστε να περάσουμε στην καμπύλη της ανάπτυξης. Και αυτό για πολλούς λόγους με κυριότερο την αλληλεξάρτηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών-μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα θα υπηρετεί την αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην Γερμανία και τούτο θα διασφαλίζεται θεσμικά με το νέο Σύμφωνο. Άρα έτσι, πιθανότατα, θα έχουμε κάποια στιγμή κατευθυνόμενη ανάπτυξη σε τομείς που δεν προσβάλουν τις βιομηχανικά και τεχνολογικά προηγμένες χώρες, αλλά αντίθετα ενισχύουν το εσωτερικό (στην ΕΕ) ολιγοπώλιο των μεγάλων και στρατηγικά κρίσιμων εταιρειών τους και τραπεζών τους.
Το απίθανο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του λόμπυ που αναστάτωσε την ΕΕ, σε λίγο θα αρχίσουν το αντάρτικο εναντίον και αυτού του Συμφώνου, όπως πριν από μόλις ένα χρόνο ήθελαν να διαπραγματευτούν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να καταστεί ελαστικότερο! Ναι, έτσι έλεγαν οι επιτήδειοι, για να φτάσουν σήμερα να υποστηρίζουν κάτι απείρως «σφιχτότερο». Σε λίγο το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θα συμφωνεί με αυτό που γράφουν οι Ν.Υ. Times: «Το ελληνικό και το ιρλανδικό πρόγραμμα διάσωσης μεταθέτουν λανθασμένα ολόκληρο το βάρος της αποπληρωμής των χρεών στους φορολογουμένους, οι οποίοι υφίστανται ήδη πολύ μεγάλη πίεση, αφήνοντας στην άκρη τους πλούσιους πιστωτές, που αποκόμισαν μεγάλα κέρδη δανείζοντας αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι είναι επίφοβοι ως δανειολήπτες». Μετά τις εκλογές και η πολιτική συντροφιά του κ. Παπανδρέου θα προπαγανδίζει μια ήπια αναδιάρθρωση. Μετά από αυτό να δείτε τι πανηγύρια έχουν να κάνουν τα ΜΜΕ. Τότε θα έχουν και το σκύλο ολόκληρο και την πίτα χορτάτη. Μην το αλλάξατε, ξέρω τι λέω! Και ο πολιτικός λόγος τότε θα «φορεθεί» ανάποδα σαν την πολιτική μυθολογία της 25η Μαρτίου 2011…
epirusinfo.com