Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οι Γερμανοί «ξανάρχονται»

Ανανεώσιμες πηγές, τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων στα ενδιαφέροντά τους



 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του εστιατορίου «Τim Raue», από τα πιο ονομαστά στο Βερολίνο για την ασιατική fusion κουζίνα του, είναι ο συνδυασμός της δημιουργικότητας και της μοναδικότητας με μεγάλη δόση ελευθερίας στις επιλογές. Ενα μείγμα ταιριαστό στη λύση που αναζητείται για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία «σερβιρίστηκε» πάνω στο krug table, το διάσημο (και μοναδικό) δρύινο τραπέζι του εστιατορίου, από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε αναλογίες εξίσου μινιμαλιστικές με τα πιάτα που ετοιμάζονταν στη διπλανή κουζίνα μπροστά στα μάτια του κ. Ευ. Βενιζέλου και των κκ. Γ. Ζανιά και Γεργκ Ασμουσεν που συνόδευαν τους δύο υπουργούς. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι απορροφήθηκε τόσο από το επίπεδο της συζήτησης με τον ομόλογό του ώστε παρέβλεψε το «spread» της κλασικής ελληνικής μερίδας σε σύγκριση με τις μικροσκοπικές γκουρμέ δημιουργίες του κ. Ράουε.


Oι ιδιωτικοποιήσεις και διάφορα αναπτυξιακά αντίμετρα που βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του κ. Ευ. Βενιζέλου για το «αναπτυξιακό μνημόνιο» που προωθεί αποτέλεσαν το πολιτικό μενού της συνάντησης με τον γερμανό ομόλογό του. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να κινήσει τα κατάλληλα νήματα ώστε να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών με μέλη της διοίκησης της Deutsche Τelekom αλλά και με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων. Οι επαφές του κ. Βενιζέλου στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, περιέλαβαν όλη την γκάμα των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη μετακύλιση των ελληνικών χρεών, το αποδεκτό επιτόκιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το κλίμα από την Ευρώπη είναι σαφές. Οι γερμανοί επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι διαθέτουν τα κεφάλαια και την επιθυμία να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εθεσαν όμως ως προϋπόθεση να δώσει η κυβέρνηση δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μέσω του (επικαιροποιημένου) μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναπτυχθεί μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία με επισκέψεις επιχειρηματιών οι οποίοι ενδιαφέρονται για διάφορες δραστηριότητες, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τον τουρισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έρευνα, ακόμη και τον αγροτικό τομέα. Προχωρά επίσης η περαιτέρω μετοχοποίηση του 10% στον ΟΤΕ, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από γερμανικές εταιρείες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από αυστριακές εταιρείες για τον σιδηρόδρομο, ενώ αναμένονται επαφές και με ολλανδικές επιχειρήσεις.


«Πράσινη» ενέργεια και ΕΣΠΑ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει εναρμονίσει τις προτεραιότητές του με το ενδιαφέρον κατ΄ αρχάς των γερμανών επενδυτών προωθώντας έργα και επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αιχμή τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με σύμβολο την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πιθανότατα μέσω στρατηγικού επενδυτή, με τις «μετοχές» της γερμανικής RWΕ να βρίσκονται πολύ ψηλά.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης προωθεί αλλαγές που θα απλοποιήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο την αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη. Αυτή εκτείνεται από την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ- η κυβέρνηση επιδιώκει τη γρήγορη αποδέσμευση των κοινοτικών πόρων και τη μεταφορά χρημάτων σε ώριμα έργα- ως τη στήριξη των εξαγωγών. Επίσης επιζητεί τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο εγχείρημα, κυρίως των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες θα προσκληθούν να υποστηρίξουν αλλά και να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους. Οι εταιρείες αυτές υπολογίζεται ότι έχουν ετήσιο τζίρο 60 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο κ. Χρυσοχοΐδης ετοιμάζει μια υπηρεσία τύπου «one stop shop» για τις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να απευθυνθούν σε αγορές πέραν της ελληνικής. Η διαδικασία αυτή θα είναι ηλεκτρονική, αλλά το κόστος της υποδομής είναι υψηλό- αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ- και για να καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει «σύμφωνα τεχνογνωσίας» στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η Ευρώπη. Σε πρώτη φάση θα ζητηθεί η συνδρομή της Ολλανδίας, η οποία έχει το πιο προωθημένο σύστημα εξαγωγών, της Γαλλίας, για το σύστημα παροχής εγγυήσεων σε τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και της Γερμανίας.

Η παροχή τεχνογνωσίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα θα οργανωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο . Οπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του κ. Μπαρόζο προς τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν προτίθεται να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα (task force) εντός της Επιτροπής με επικεφαλής ανώτερο αξιωματούχο. «Η ειδική ομάδα θα είναι υπεύθυνη, κάτω από τη δική μου εποπτεία και την άμεση καθοδήγηση του επιτρόπου Ρεν, να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη-μέλη έτσι ώστε να συντονισθεί η τεχνική βοήθεια που ενδεχομένως η Ελλάδα χρειαστεί για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ» αναφέρεται στην επιστολή.

Η βοήθεια μπορεί να ζητηθεί τόσο από κυβερνήσεις όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ορίσει «ένα πρόσωπο ή μια οργανωτική μονάδαη οποία θα αναφέρεται απευθείας σε εσάς και η οποία θα λειτουργεί ως μόνιμος σύνδεσμος με τη δική μας ειδική ομάδα». Ως σύνδεσμος ορίστηκε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Γλυνός.

Ο κ. Γλυνός θα υποδέχεται τα αιτήματα των υπουργών, οι οποίοι θα προσδιορίζουν τα πεδία όπου χρειάζονται βοήθεια. Τα αιτήματα αυτά θα ομαδοποιούνται και θα προωθούνται στην Κομισιόν και από εκεί στους αποδέκτες, κυβερνήσεις ή φορείς. Τα έξοδα για την παροχή της τεχνικής βοήθειας, τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, θα καλυφθούν από το «ταμείο τεχνικής βοήθειας των διαρθρωτικών αλλαγών» . Προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων, ο κ. Γλυνός σπεύδει να εξηγήσει ότι διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με πολλούς υπουργούς «δεν είμαι συντονιστήςούτε υπουργός, ούτε επιθυμώ να γίνω» παρατηρεί- και ότι η συμβολή του θα είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα.

«Θα προχωρήσουμε τις αλλαγές και ας μας ρίξουν»
Ηκυβέρνηση θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των διαρθρωτικών αλλαγών, μνημονιακών και μη, επιταχύνοντας τους ρυθμούς της, με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στη χώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με κάθε κόστος, χωρίς να υπολογίζονται οι αντιδράσεις και οι συγκρούσεις με τις ομάδες που θίγονται. «Θα αλλάξουμε τη χώρα, και ας μας ρίξουν» είναι το μήνυμα που βγαίνει από τις κλειστές συσκέψεις και από τις επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου με τους υπουργούς. Το νέο σύνθημα της κυβέρνησης είναι ότι «η ημέρα είναι μήνας» και με αυτό θα πορευτεί το προσεχές διάστημα συνδυάζοντας δράσεις που ως τώρα είτε εξελίσσονταν παράλληλα είτε καθυστερούσαν αδικαιολόγητα. Η διυπουργική επιτροπή για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που συγκάλεσε ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της εβδομάδας δεν συνέβαλε μόνο στον συντονισμό των υπουργείων αλλά άλλαξε και τη μέθοδο δουλειάς των υπουργών, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τους ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει όλη η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αλλά θα ψηφιστεί στο τέλος Αυγούστου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαβούλευση καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους πρυτάνεις. Η απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς στα ταξί θα υλοποιηθεί χωρίς τοπικές εξαιρέσεις και υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Παράλληλα προχωρούν οι συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία (αντιδρούν οι γιατροί), το ενιαίο μισθολόγιο, το νέο φορολογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των πολεοδομιών με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα οι οποίες θα προετοιμαστούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επιπλέον αλλάζει πλήρως η λειτουργία του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ.Μόσιαλου, ο οποίος θα επιφορτιστεί μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη του ανάλογου οπλοστασίου επιχειρημάτων για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠαΣοΚ που θα κληθούν να υπερασπιστούν τις επιλογές και τις αποφάσεις των υπουργών.

 tovima.gr