Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών:«Επανεξέταση των τιμών απορρόφησης ενέργειας»

Θετικός στην προοπτική να εξεταστεί η προσαρμογή των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, για τα έργα που θα υλοποιηθούν μελλοντικά, καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια δηλώνει με σημερινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η δραστική και αλόγιστη περικοπή των εγγυημένων τιμών (όπως έγινε στην Τσεχία) ή/και η επιβολή πλαφόν (Ισπανία), οδηγούν τμήματα της αγοράς σε κατάρρευση, με άμεση συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.


Το ΥΠΕΚΑ έχει εξαγγείλει διάλογο με τους φορείς της αγοράς προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να συζητηθεί η προοπτική μείωσης των τιμών απορρόφησης της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες δανεισμού στην Ελλάδα (περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, υψηλότερα επιτόκια και μικρότερη διάρκεια δανεισμού), την υψηλή φορολογία, τα επενδυτικά ρίσκα και τους μεγάλους και συχνά απρόβλεπτους χρόνους ωρίμανσης των έργων, αντιλαμβάνεται εύκολα κάθε καλοπροαίρετος συνομιλητής, ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να γίνει χωρίς σπουδή, αλλά με περίσσεια προσοχή, ώστε να μη θιγεί μια ακμάζουσα αγορά που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο ΣΕΦ.

Ο Σύνδεσμος ζητά τέλος αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να αντιπροσωπεύει το πραγματικό ύψος των ενισχύσεων που αποδίδονται στις ΑΠΕ και όχι να συμπεριλαμβάνει άσχετες προς τις ΑΠΕ ενισχύσεις. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΣΕΦ το τέλος με τη σημερινή του μορφή ευνοεί τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες, αποφέρει κέρδη στους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών, και συκοφαντεί χωρίς λόγο τις ΑΠΕ και ειδικότερα τα φωτοβολταϊκά.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)