Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Υποβάθμισε την Κύπρο ο οίκος Standard & Poor’s λόγω του ελληνικού “κουρέματος”.


27.10.2011
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s, επικαλούμενος την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε ελληνικό χρέος σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο ελληνικό «κούρεμα». Μάλιστα ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση σε “καθεστώς παρακολούθησης” για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Ο οίκος S&P αιτιολόγησε την κίνησή της υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο «κούρεμα» θα δημιουργήσει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Πιστεύουμε πως ένα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ή “κούρεμα”» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, «σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν, θα καταστήσει αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση ορισμένων εγχώριων ιδρυμάτων».


Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Α-3 από το Α2, αν και αφαίρεσε το καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικούς όρους.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) υπολόγιζε πως οι ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος φθάνουν τα 3,58 δισ. ευρώ.


“Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, θα προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει με την κατάθεση νομοσχεδίων για στήριξη στις τράπεζες που θα επηρεαστούν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή τους”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=102098
Υποβάθμιση της Κύπρου από Standard and Poor’s.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προέβη η Standard and Poor’s αμέσως μετά την απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων, η οποία άφησε τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες εκτεθειμένες σε απώλεια 3,6 δισ.ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο οίκος Standard and Poor’s, τηρώντας προειδοποίησή του στις 11 Αυγούστου, προχώρησε σε υποβάθμιση της Κύπρου από τη βαθμίδα ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ διατηρώντας τη μακροπρόθεση αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε ΒΒΒ υπό αρνητική παρακολούθηση.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, οι Standard and Poor’s αιτιολόγησαν την ενέργειά τους αναφέροντας δύο βασικούς λόγους, τον αυξημένο κίνδυνο για απώλειες των κυπριακών τραπεζών από μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη απομείωση ελληνικών ομολόγων ως μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και την καθυστέρηση στην υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για βελτίωση της δομής των δημόσιων οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο οίκος αναφέρεται θετικά στην εξασφάλιση δανείου από την Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτή θα καλύψει μεγάλος μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέσα στο 2012.
Αναφέρεται επίσης στα έσοδα από τη δανειοδότηση οικοπέδων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το Υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε δραματική έκκληση στα κόμματα να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό για το 2012.
Το Υπουργείο κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η στόχευση των κοινωνικών παροχών που θα αποφέρει εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ, η μη καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου και η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, οι Κυπριακές τράπεζες αντιδρούν θετικά στην απομείωση του ελληνικού χρέους και τονίζουν ότι μπορούν να λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα.
Πρόσθεσε ότι όπου χρειασθεί η κυβέρνηση θα παρέμβει για να βοηθήσει και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό τρία νομοσχέδια που αποσκοπούν στην παροχή στήριξης στις τράπεζες σε περίπτωση κατά την οποία δεν τα καταφέρουν μόνες τους.

Είπε ότι η ψήφιση είναι αναγκαία για να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα του κράτους και των εποπτικών αρχών να ανταποκριθούν για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο.
Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας απέκλεισε κάθε πιθανότητα η Κύπρος να τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης όπως η Ελλάδα.
http://news247.gr/kosmos/news/ypovathmish_ths_kuproy_apo_standard_and_poor_s.1429260.html

S&P: Υποβάθμιση Κύπρου σε “ΒΒΒ”.
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Κύπρου σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s. Παράλληλα, υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Α-3 από Α-2 προηγουμένως.
Η μακροπρόθεσμη διαβάθμιση παραμένει σε “creditwatch” με αρνητικές επιπτώσεις, ενώ η βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση αποσύρεται από “creditwatch” σημειώνεται στη σχετική έκθεση του οίκου.
H Standard & Poor΄s εξηγεί πως οι υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης που απορρέουν από την έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, συνεχίζουν να επηρεάζουν την αξιολόγηση της χώρας.
“Πιστεύουμε ότι το σενάριο του ελληνικού default με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή με υψηλότερο haircut από αυτό που είχε συμφωνηθεί θα δημιουργήσει την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων τοπικών τραπεζών, είτε μέσω δημόσιας προσφοράς, είτε μέσω ΄ένεσης΄ ρευστότητας από την κυβέρνηση”, αναφέρει.

Επιπρόσθετα, ο οίκος εκτιμά πως o “αντίλαλος” ενός ελληνικού default θα γίνει αισθητός μέσω της μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει κατ΄ επέκτασιν σε συρρίκνωση των επενδύσεων αλλά και της ευρύτερης τοπικής ζήτησης. Τέλος, η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιδεινώσει την ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να χειριστεί το διογκούμενο χρέος και να περιορίσει την προθυμία των πολιτικών ηγετών να προωθήσουν τις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος (κρατικά, εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα) εκτιμάται από την S&P στο περίπου 165% του κυπριακού ΑΕΠ.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1315208
http://norfid.wordpress.com