Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στα δίχτυα των βιοκαυσίμων, της διαρπαγής των γαιών και της πείνας


Nέες έρευνες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη, από το Ινστιτούτο Oakland, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν  τη στενή σχέση που υπάρχει  ανάμεσα στην  προώθηση της  λύσης  των ‘δήθεν’ εναλλακτικών καυσίμων – των βιοκαυσίμων  –  και  στη  διαρπαγή αγροτικών εκτάσεων μεγάλης κλίμακας, η οποία βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Αφρική, καθώς οι δύο παραπάνω διαδικασίες αποστερούν χιλιάδες αγρότες από τη γη τους και από τα μέσα για την επιβίωσή τους.
By Kanya D’Almeida
IPS /global policy forum
December 6, 2011
Η έρευνα αναφέρει την υποκρισία των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών,  των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως επίσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) και άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με την προώθηση της ανάπτυξης, καθώς από τη μία μεριά δίδουν χρήματα  στα θύματα της πείνας και των φυσικών καταστροφών, ενώ την ίδια στιγμή υλοποιούν μαζικά επενδυτικά προγράμματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της γης και την απονέκρωση της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Οι σύγχρονες  πρακτικές της εκβιομηχανισμένης  γεωργίας  είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές του  13,5 % εκ των αερίων του θερμοκηπίου -κυρίως  πρόκειται για το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου. Τα τελευταία παράγονται σε μεγάλες δόσεις κατά τη χημική λίπανση, η οποία χρησιμοποιεί σήμερα 800 φορές περισσότερα λιπάσματα απ` ότι 100 χρόνια πριν.

Η παραγωγή αυτών καθ` εαυτών των χημικών λιπασμάτων, επίσης, απαιτεί την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία αποβάλλουν 41 εκατομμύρια τόνους  διοξειδίου του άνθρακα κατ` έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό FAO.


Τα βαριά αγροτικά μηχανήματα παράγουν επίσης, 158 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε έτος, ενώ το ποτιστικό ύδωρ που απαιτείται για τις καλλιέργειες που γίνονται με βάσει τις βιομηχανικές μεθόδους αντλείται από τα βάθη της γης με τη βοήθεια των ορυκτών καυσίμων, τα οποία όμως απελευθερώνουν άλλους 369 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παρ` όλ` αυτά όμως,  οι ΗΠΑ και ορισμένες ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, από κοινού με την Τράπεζα WBG, συνεχίζουν να  προωθούν την εξάπλωση της καλλιέργειας φυτειών για βιοκαύσιμα. Οι καλλιέργειες όμως αυτές  χρησιμοποιούν τις ίδιες βρώμικες και μεγάλης κλίμακας καλλιεργητικές τεχνικές, οι οποίες αναφέρθησαν πιο πάνω, ενώ την ίδια στιγμή  όλα αυτά προπαγανδίζονται ως πράσινες λύσεις οι οποίες θα περιορίσουν τάχα, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.


Στην πραγματικότητα, η παραγωγή βιοκαυσίμων  από  εσοδείες μονοκαλλιεργειών, απαιτεί  χιλιάδες τόνους φρέσκου ύδατος, προκειμένου αυτές να μετατραπούν σε  biodiesel – και  εκτός από τις διάφορες διαδικασίες  που συντελούν στην  υπερθέρμανση του πλανήτη, δημιουργούνται  επιπροσθέτως  και τεράστιες αλυσίδες μεταφοράς  των προϊόντων αυτών.  Η αναφορά του προαναφερθέντος Ινστιτούτου εκτιμά ότι μόνο η διαδικασία ‘μετατροπής των παρθένων δασών και των αρχαίων λιβαδιών σε καλλιεργήσιμα εδάφη για την παραγωγή καρπών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα 17   μέχρι και 420 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα εν σχέσει προς  την προσδοκώμενη  μείωση  των εκπομπών των  αερίων του θερμοκηπίου από την  αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα.  Η αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων μπορεί να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα  αερίων που αντιστοιχεί  κάπου ανάμεσα στα 44 και 73  επιπλέον εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατ` έτος’.
Οι ΗΠΑ μόνον, έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξήσουν τη χρήση βιοκαυσίμων μέχρι και 30% τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, 5 εκατομμύρια εκτάρια γαιών στην Υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής καλλιεργούνται  σήμερα με φυτά για βιοκαύσιμα, κυρίως με  φοινικόδεντρα και ευκαλύπτους, μέσω ενός επενδυτικού σχήματος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, του οποίου ηγούνται οι μεγαλύτερες πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις που τις υποστηρίζουν.
Η Κινεζική κυβέρνηση κατέχει σήμερα 8 εκατομμύρια εκτάρια γαιών στο Κογκό (Democratic Republic of Congo) για την παραγωγή φοινικέλαιου, ενώ παράλληλα μια γιγαντιαία Αγγλική  εταιρεία παραγωγής βιοενέργειας, η Crest Global Green, κατέχει συμβόλαια 900.000 εκταρίων  που βρίσκονται στο Μαλί, στη Γουινέα και στη Σενεγάλη.
‘Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε, κατά τη διάρκεια των ερευνών μας, διάφορες Σκανδιναβικές εκκλησίες να έχουν προβεί σε επενδύσεις απόκτησης γαιών σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη, και ανάμεσά τους να περιλαμβάνονται και εκτάσεις χιλιάδων εκταρίων που έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους’,  δήλωσε στο IPS ο Frederic Mousseau, διευθυντής του τμήματος της αγρονομίας  του Ινστιτούτου Oakland.
‘Περιμέναμε να έχει γίνει κάτι τέτοιο από τα hedge funds  και όχι από την εκκλησία’, προσέθεσε ο ίδιος.
‘Η δυνατότητα για την εμπορία των αερίων του άνθρακα και η δημιουργία αγορών   άνθρακα έχουν επίσης, αποτελέσει μια πολύ σοβαρή αιτία για αυτό το φαινόμενο της διαρπαγής των γαιών, καθώς αναζητούνται επειγόντως  χώρες που να μπορούν να πιστώσουν ποσότητες αερίων του  άνθρακα, κάτι που έχει πλασαριστεί ως μια πράσινη λύση στο γενικότερο πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου’, συνέχισε.
‘Επειδή αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά καινούργιο, δεν έχουμε ακόμα δει όλες του τις πλευρές’, δήλωσε ο κ. Mousseau  στο ΙΡS.  ‘Αυτό που σίγουρα  γνωρίζουμε είναι οι άμεσες αρνητικές συνέπειες  αυτών των πρακτικών, καθώς προωθούνται καλλιέργειες φυτών  που δεν ανήκουν στα ντόπια είδη και τα οποία καταστρέφουν το τοπικό περιβάλλον, καθώς αντικαθίστανται τα πλούσια λιβάδια  με μονοκαλλιέργειες και καθώς οι πολυεθνικές αρνούνται στους εγχώριους πληθυσμούς τα δικαιώματά τους επί των γαιών τους και τις παραδοσιακές καλλιεργητικές τους μεθόδους, οι αποδίδουν σεβασμό στη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων των περιοχών τους’.
Ο David Deng,  διευθυντής ερευνών της Οργάνωσης South Sudan Law Society, δήλωσε στο IPS ότι ‘Στο Νότιο Σουδάν, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι σπάνια γνωρίζουν τι είναι τα βιοκαύσιμα και πολύ λιγότερο  γνωρίζουν τι είναι τα δικαιώματα επί του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, συχνά είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τα δικαιώματα αυτά εντελώς δωρεάν’.
‘Προς το παρόν, η αβεβαιότητα των μεταβατικής κατάστασης έχει εμποδίσει τις εταιρείες αυτές από το να ξεκινήσουν τις εργασίες τους, αλλά αν αυτές οι  ‘πράσινες συμβάσεις’ (τα δικαιώματα επί του άνθρακα και τα σχέδια για την παραγωγή βιοκαυσίμων)  ξεμπλοκαριστούν από το καθεστώς του πρόσφατα ιδρυθέντος κράτους του Ν. Σουδάν, θα δούμε μια μαζική μεταφορά πλούτου από τις κοινότητες του Ν. Σουδάν, οι οποίες μέχρι σήμερα κατέχουν τις γαίες αυτές, στις πολυεθνικές του παγκόσμιου Βορά’, προσέθεσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ μια Νορβηγική εταιρεία ξυλείας, η Green Resources Ltd, έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα σχέδιο με το οποίο θα αντικαταστήσει ένα παρθένο λιβάδι της Τανζανίας 7.000 εκταρίων, με μονοκαλλιέργειες πεύκων και ευκαλύπτων, καταστρέφοντας την τοπική βιοποικιλότητα, εκτοπίζοντας τους μικρούς γεωργούς και εξαφανίζοντας πολλές παραδοσιακές θέσεις εργασίας.
Η απώλεια πολλών τοπικών θέσεων εργασίας έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις στη Σιέρα Λεόνε, όπου οι επενδυτές της εταιρείας  Socfin Agricultural Company στην περιφέρεια Pujenhun έχουν περιθωριοποιήσει πλήρως τους εργάτες της περιοχής αυτής.
‘Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που έχουν χάσει τη γη τους δεν μπορούν να προσληφθούν σε καμία εργασία από την εταιρεία αυτή, και οι γυναίκες πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους μέσα στα άγρια χαράματα, στις 4.30πμ, προκειμένου να  μπουν στην ουρά για να τις προσφέρουν μεροκάματο,  πράγμα που είναι δύσκολο να καταφέρεις’, δήλωσε ο  Joseph Rahall, διευθυντής της Οργάνωσης  Green Scenery, της Σιέρα Λεόνε, στο IPS.
‘Τεράστιες εκτάσεις γαιών τώρα αποψιλώνονται, προκειμένου να δοθούν στην μονοκαλλιέργεια φοινίκων για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτές οι εκτάσεις είναι τόσο πλούσιες σε βλάστηση που δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τις υποβαθμισμένες εκτάσεις των καλλιεργειών φοινικόδεντρων. Οι οικογένειες χωρικών που ζουν στις ορεινές εκτάσεις συνήθιζαν μέχρι πρότινος να καλλιεργούν πολλά είδη φυτών με τα οποία αντιμετώπιζαν τα οξυμμένα διατροφικά τους προβλήματα. Σήμερα όμως, πολλές από αυτές τις οικογένειες έχουν σταματήσει να καλλιεργούν αυτά τα φυτά, επειδή φοβούνται ότι οι πολυεθνικές θα πάνε και εκεί και θα καταπατήσουν τη γη τους’, προσέθεσε ό ίδιος.
‘Μέλη εκ των διαφόρων κοινοτήτων τα οποία ειρηνικά διαμαρτύρονταν για την παράνομη καταπάτηση των γαιών τους, συνελήφθησαν και τώρα αντιμετωπίζουν τις εισαγγελικές αρχές. Οι Βόρειες χώρες, οι οποίες προωθούν την πολιτική των βιοκαυσίμων έχουν αποστερήσει τους κατοίκους των χωρών,  όπως της δικιάς μας, από την εξασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους’, προσέθεσε ο ίδιος. 
 http://panosz.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου